ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση «θρίλερ» με την τρόικα για τα νέα μέτρα

Διαπραγμάτευση «θρίλερ» με την τρόικα για τα νέα μέτρα

Η Αθήνα απορρίπτει τις προτάσεις των δανειστών

Σκληρό «παζάρι» για απολύσεις στο δημόσιο και εργασιακά

Συνεχίζεται το "θρίλερ" της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν ούτε κατά τη χθεσινή συνάντηση να βρουν τη «χρυσή τομή» και να συμφωνήσουν για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ.

Οι «κόκκινες γραμμές» γραμμές δεν κατάφεραν να ξεπεραστούν, ενώ οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης εξερχόμενοι του προεδρικού Μεγάρου επιβεβαίωσαν νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έθεσαν βέτο για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τις νέες αλλαγές στα εργασιακά, ενώ συμφώνησαν με το πλαίσιο επίσπευσης των αποφάσεων - και άρα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης - που έβαλε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα «αγκάθια» και τι φαίνεται να διασώζεται

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια αλλά εμφανίζεται διαλλακτική στο μέτρο των απολύσεων εφόσον προταθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του κράτους.

Αυτό θα γίνει σε νέο γύρο συναντήσεών τους με τους επιμέρους υπουργούς, στων οποίων την αρμοδιότητα ανήκουν τα αμφισβητούμενα μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών φέρεται να έθεσε επί τάπητος την ανάγκη «να παλέψουν περισσότερο» οι υπουργοί, ώστε να γίνουν πιο πειστικοί απέναντι στους εταίρους μας.

Αυτό μεταφράστηκε ως «πάσα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στους υπουργούς και κυρίως στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη για να διαχειριστεί το θέμα των απολύσεων με την τρόικα. Υπενθυμίζεται όμως ότι ο κ. Μανιτάκης έχει ήδη απειλήσει με παραίτηση σε περίπτωση απολύσεων.

Πάντως από τα στρατόπεδα των τριών κομμάτων εκφράστηκε αισιοδοξία ότι την επόμενη εβδομάδα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες, οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα αποφευχθούν, ενώ μετά το «βέτο» των κυβερνητικών εταίρων φαίνεται πως δεν θα θιγούν και οι εργασιακές σχέσεις. Αισιοδοξία εκφράζεται και για τις απολύσεις στο δημόσιο, με τους κυβερνητικούς εταίρους να αναζητούν ισοδύναμα μέτρα.

Ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, ενώ θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις και κάτω από τα 700 ευρώ.

Επίσης, δεν θα κοπούν τα 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ γίνεται μάχη για τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών. Θα υπάρξουν όμως μεγάλες περικοπές στους μισθούς των Πανεπιστημιακών αλλά και των δικαστικών οι οποίες θα ξεπεράσουν το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φτάσουν και το 40%.

Στη σύσκεψη της Τετάρτης επαναβεβαιώθηκε ότι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και η Σύνοδος Κορυφής της 18ης του ίδιου μήνα αποτελούν για την Αθήνα τα ορόσημα όπου σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η τρόικα αρχίζει επαφές με τους επικεφαλής των υπουργείων Υγείας, Άμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, καθώς αμφισβητεί τις περικοπές που προτείνουν.

Διαβάστε επίσης: Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα με Μοσκοβισί

Παραιτείται ο Μανιτάκης αν γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

Είναι τρελοί, άσχετοι έχουμε μπλέξει με μ....;

«Κόκκινη γραμμή» στο Μαξίμου οι απολύσεις σε Δημόσιο και τα εργασιακά