ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μοσκοβισί: Συνεχίστε αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις

Π. Μοσκοβισί: Συνεχίστε αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις

Θετικός στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη γαλλική πρεσβεία.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών που είχε ο κ. Μοσκοβισί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Μοσκοβισί είπε σαφώς, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, πως κάθε ενδεχόμενο επιμήκυνσης θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την τρόικα ενώ προϋπόθεση αυτής παραμένει η τήρηση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά: «Είναι ουσιώδες να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Εύχομαι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μην εξαντληθεί» ήταν τα λόγια του. Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει μέχρι τέλους τις μεταρρυθμίσεις, να φέρει εις πέρας τις διαρθρωτικές αλλαγές και να κάνει πιο αποτελεσματική την δημόσια διοίκηση, είναι το κλειδί πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, που ερωτηθείς εάν θεωρεί αναπόφευκτες τις μειώσεις μισθών και συντάξεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι «αφήνει την τρόικα να χειριστεί αυτά τα ζητήματα».

Ο κ. Μοσκοβισί δεν θέλησε να τοποθετηθεί ούτε στο ζήτημα των επαπειλούμενων απολύσεων στον δημόσιο τομέα λέγοντας: «Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάσω τη μία ή την άλλη απόφαση όμως η δημόσια διοίκηση πρέπει να εκσυγχρονιστεί». Ο κ. Μοσκοβισί απέδωσε την επίσκεψή του στην επιθυμία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και την περιέγραψε «πρώτα από όλα ως επίσκεψη φιλίας μέσα σε περίπλοκες συνθήκες». «Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Υποστήριξε την συμμετοχή της στο ευρώ και σήμερα υποστηρίζει την συνοχή της ευρωζώνης» είπε ο κ. Μοσκοβισί που δήλωσε απερίφραστα αντίθετος στον διαχωρισμό Βορρά - Νότου και σε κάθε ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης για την οποία, όπως είπε επιθυμία της Γαλλίας αποτελεί η παραμονή όλων των χωρών μελών εντός της.

Ο Πιερ Μοσκοβισί υποσχέθηκε ότι όλες οι ελληνικές προσπάθειες «θα έχουν την υποστήριξη της Γαλλίας», προειδοποίησε όμως ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να «έχουν σοβαρότητα» και τόνισε την ανάγκη «η βούληση να μεταφραστεί σε πράξεις» και «οι μεταρρυθμίσεις να φθάσουν μέχρι τέλους». Υπάρχει μία λέξη που είναι κοινή στα στόματα όλων μας, η λέξη «αποφασιστικότητα», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση» να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ευχήθηκε δε «αυτή η βούληση να μετατραπεί σε πράξεις, ώστε σύντομα να έχουμε μια συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα που θα επικυρωθεί από το eurogroup και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».«Η αίσθησή μας είναι ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε εκ μέρους και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ότι «είναι σημαντικό ο ελληνικός λαός να αποκτήσει ελπίδα, αν υπάρξει δικαιοσύνη, και ανάκαμψη» και αναφέρθηκε στην έκφραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να υπάρξει «φως στο τούνελ». Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη ζητάει σεβασμό των δεσμεύσεων, είπε, πρέπει να δούμε και την οικονομική ανάκαμψη, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες, αλλά μια καλύτερη ζωή των Ελλήνων. Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε, ότι κατά τη συνάντησή του το μεσημέρι με Γάλλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τον διαβεβαίωσαν ότι είναι δεμένοι με τη χώρα μας και επιθυμούν να παραμείνουν. «Αποφασίσαμε μάλιστα», πρόσθεσε, «να ενισχύσουμε τους εμπορικούς δεσμούς και να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Οι συναντήσεις Μοσκοβισί με Στουρνάρα και Χατζηδάκη

«Συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Πιέρ Μοσκοβισί, το απόγευμα της Πέμπτης. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. «Οι Γάλλοι είναι πάντα φίλοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, είπε ότι η συζήτηση κάλυψε όλα τα επίκαιρα θέματα, ενώ συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε τον Γάλλο υπουργό και για τις αλλαγές που δρομολογούνται στον τομέα της φορολογίας. Έχοντας δει τους κ.κ. Στουρνάρα και Σαμαρά, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο μετέφερε το έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις στη χώρα μας. Στη μεταξύ τους συνάντηση οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν και μέτρα ανάπτυξης, εκτός από μέτρα προσαρμογής.

Η συνάντηση Μοσκοβισί με Βενιζέλο

Το μήνυμα ότι η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ μετέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, ο κ. Μοσκοβισί με τον κ. Βενιζέλο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε, πως επιθυμούν η Ελλάδα να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές, αλλά όχι με τρόπο μονομερή ή με τρόπο που θα προκαλέσει οδύνη ή με τρόπο που θα είναι τιμωρητικός. Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί, μετέφερε στον κ. Βενιζέλο τους χαιρετισμούς του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και το μήνυμα αλληλεγγύης του γαλλικού λαού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε στον κ. Μοσκοβισί, ότι η Ελλάδα αξίζει να καταστεί τόπος επενδύσεων, επιδεικνύοντας από την πλευρά της αξιοπιστία, ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, παρουσίασε στον κ. Μοσκοβισί τις μειώσεις στα ελλείμματα που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει κάνει.

Το μήνυμα Μοσκοβισί μέσω της Καθημερινής

Ανήμερα της επίσκεψής του στην Αθήνα και της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα για την Ελλάδα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην οποία εξηγεί ότι η Γαλλία και ολόκληρη η ΕΕ θα βοηθήσουν την Ελλάδα εφ' όσον εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. «Η ανταπόκριση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει, αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό είναι δυνατό μόνον εφ' όσον η Ελλάδα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι όχι μόνο διαθέτει την πολιτική βούληση, αλλά και ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται και εφαρμόζονται. Αυτό θα οικοδομήσει την αξιοπιστία της, γεγονός που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη» επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί στην «Καθημερινή».

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά με Μοσκοβισί