ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Λοβέρδος: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αναπτυξιακή στρατηγική

Α. Λοβέρδος: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αναπτυξιακή στρατηγική

Αιχμές για την απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και σε λίγες ήμερες θα κληθούν στη Βουλή να υποστηρίξουν τα μέτρα των 11 δισ. ευρώ, διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος

κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή για την επιβάρυνση της εγχώριας βιομηχανίας από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε στη Βουλή πίνακα, που δείχνει ότι στη χώρα μας δημιουργείται υπέρμετρο κόστος για τον βιομηχανικό καταναλωτή, με την επιβολή του ανώτατου επιτρεπτού φόρου, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με συνέπεια να κλείνουν βιομηχανίες, να μεταφέρονται εκτός Ελλάδος και να χάνονται θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του αυτής, σχολίασε ότι με τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο από το 1974 και μετά, η κατάσταση επιβαρύνεται κάθε δεκαετία. Προσέθεσε, επίσης, πως όταν ένας κομματικός σχηματισμός κάνει εκλογές με κεντρικό του σύνθημα την ανάπτυξη θα πρέπει να έχει να πει κάτι στον ελληνικό λαό, διαφορετικά τον εμπαίζει. Αναρωτήθηκε δε αν τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση θα έχουν κάτι να πούνε τις επόμενες ημέρες, που θα ζητήσουν την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, ή θα φανεί ότι δεν έχουν άποψη και θέση για την ανάπτυξη.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, υπενθύμισε στον κ. Λοβέρδο ότι ο νόμος για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όχι μόνο είχε υπερψηφιστεί από τον κ.Λοβέρδο στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά φέρει και την υπογραφή του ως συναρμόδιου υπουργού.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σημειώνοντας ότι ενώ υπήρξαν μειώσεις στις τιμές προμήθειας καυσίμων για τους βιομηχανικούς καταναλωτές τον προηγούμενο χρόνο -που μάλιστα κατά περιόδους άγγιξαν και το 12%, εντούτοις η επιβάρυνση τους είναι μεγάλη λόγω της αύξησης του ΕΦΚ. Ο υφυπουργός προσέθεσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με την εγχώρια βιομηχανία, αναζητώντας τρόπους που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές τους.

Ρoή Ειδήσεων