ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση Στουρνάρα-τρόικας

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση Στουρνάρα-τρόικας

Ούτε τρία τέταρτα δεν διήρκησε η σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι έφτασαν μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών αρκετή ώρα νωρίτερα (στις 15.00 και όχι στις 16.30), προφανώς για να αποφύγουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Το «κενό» που φαίνεται να χωρίζει τα δύο μέρη φτάνει στα 2-2,5 δισ. και αφορά κυρίως στις περικοπές για το 2013.

Όπως έγινε γνωστό, αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνει… νέο ραντεβού αύριο στις 11:00, κάτι που δείχνει πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.​

Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί την ύφεση στο 3,8% και βάσει αυτής της πρόβλεψης δίνει στοιχεία για τις εισπράξεις από φόρους. Ωστόσο, η τρόικα δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις αυτές, τοποθετώντας την ύφεση στο 5% και ζητούν πρόσθετες περικοπές δαπανών. Οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα θα είναι καθημερινές έως το Eurogroup της Δευτέρας.

Η τρόικα απορρίπτει στο σύνολό τους περικοπές λειτουργικών δαπανών του δημοσίου που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το 2013 και πιέζει να προέλθουν και τα 7,5 δισ. του «πακέτου» του 2013 (αν δεν αυξηθεί κιόλας) από μειώσεις μισθών και συντάξεων.