ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Κορκίδη σε Σαμαρά για τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών

Επιστολή Κορκίδη σε Σαμαρά για τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας συνάντηση μαζί του, για να τεθεί το θέμα της φορολόγησης του 35% στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κορκίδη:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Η χώρα βρίσκεται στην καρδιά μίας πολύπλευρης κρίσης η οποία επιδρά στη καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Η βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία απειλεί πλέον επικίνδυνα την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας, μηδενίζει τα εισοδήματα καταναλωτών και επιχειρηματιών και παγιώνει ένα έντονο κλίμα απαισιοδοξίας και εσωστρέφειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια η βιωσιμότητα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας βρίσκεται υπό αίρεση και υπό κατάρρευση.

Δυστυχώς, από πουθενά δεν φαίνεται διέξοδος στο άμεσο μέλλον. Εντός μάλιστα του ήδη ασφυκτικού αυτού πλαισίου, οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για τα μέτρα που πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών προς το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και ειδικά η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με 35% από το πρώτο ευρώ, έχουν προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, τεράστια αναστάτωση και απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο της χώρας. Οι ανεπίσημες διαρροές του οικονομικού επιτελείου, με λανθασμένο τρόπο, νουθετούν νέες "κακές" νοοτροπίες, αφού δημιουργούν δύο Ελλάδες και δύο κατηγορίες Ελλήνων που αρχικά θα απομακρυνόμαστε για να συγκρουστούμε αργότερα μεταξύ μας, χωρίς βεβαίως κανένα νικητή.

Οι άνθρωποι της αγοράς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ανάδειξη μιας αναπτυξιακής προοπτικής σε αυτήν τη φάση θα ήταν ο μόνος δρόμος εξόδου από το αδιέξοδο. Αυτό σχεδιάζει και επιδιώκει όλη η Ευρώπη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με εξαίρεση την Ελλάδα, αφού οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχα δημοσιονομικά προβλήματα δίνουν προτεραιότητα στα προγράμματα ενίσχυσης και ανάπτυξης των Μμε για την μετά ΕΣΠΑ περίοδο 2014-2020. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα μόνη προτεραιότητά μας είναι η επιβίωση, μήπως τελικά καταφέρουμε να φθάσουμε μέχρι το 2014 για να συνεχίσουμε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουμε και βεβαίως επιθυμούμε να παραμείνουμε, σε αντίθεση με τη χώρα μας προσπαθεί να μικρύνει την απόσταση μεταξύ κέντρων αποφάσεων και μικρομεσαίων, ενώ σχεδιάζει την επόμενη εξαετία στήριξής τους. Στον αντίποδα, οι Έλληνες μικρομεσαίοι εργοδότες και εργαζόμενοι δεν γνωρίζουμε καν εάν θα καταφέρουμε να αντέξουμε άλλους έξι μήνες.

Οι συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης συνιστούν γεγονός "ανωτέρας βίας", ενώ η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών που βιώνουμε την τελευταία τριετία έχει οδηγήσει την ελληνική αγορά σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και είναι βέβαιο ότι σύντομα ακόμα και οι συνεπείς νοικοκυραίοι θα εξαναγκαστούμε σε παραίτηση και "παύση πληρωμών". Όσοι, δε, μιλάνε συνεχώς για απαραίτητες θυσίες, αγνοούν ότι για κάποιους μπορεί με κάθε κόστος οι θυσίες να είναι διαχειρίσιμες αλλά για κάποιους είναι η ίδια τους η ζωή.

Για το λόγο αυτό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εμμένει στο αίτημα για συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε την κατάσταση που επικρατεί στην «πραγματική» οικονομία την τελευταία περίοδο, να καταδείξουμε με στοιχεία τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχουν για το εμπόριο της χώρας τα εξαγγελθέντα νέα μέτρα και να σας παρουσιάσουμε πλήρεις και εμπεριστατωμένες εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που ταλανίζει το ελληνικό εμπόριο.

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι, εσείς προσωπικά μπορείτε, σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, να εκφράσετε την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας και με πρωτοβουλίες σας να δώσετε ελπίδα και προοπτική. Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας τουλάχιστον για να ακούσετε τι χρειαζόμαστε οι μικρομεσαίοι της αγοράς από την Ελληνική Κυβέρνηση».