ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση υπουργού Παιδείας και Πρυτάνεων

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση υπουργού Παιδείας και Πρυτάνεων

Eφ’ όλης της ύλης συζήτηση είχαν απόψε στο υπουργείο Παιδείας, για περίπου δύο ώρες, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Παναγιωτάκης, και του Παντείου, Γρ. Σάλτας, εκπροσωπώντας το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο προεδρεύων της Συνόδου Γ. Παναγιωτάκης, η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό και γόνιμο κλίμα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια μετά τις περικοπές στις πιστώσεις τους, αλλά και το «κούρεμα» στα αποθεματικά τους. Οι πρυτάνεις, μάλιστα, έδωσαν και λεπτομερές υπόμνημα στον υπουργό. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τακτικό προϋπολογισμό, την περικοπή των δαπανών και τα ταμειακά αποθέματα.

Ως παράδειγμα, ο πρύτανης τόνισε ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα ταμειακά αποθέματα δεν επαρκούν ούτε για την αποπληρωμή των οφειλών του προηγουμένου έτους, του 2011. Επίσης, από τους πρυτάνεις τονίστηκε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για τους συμβασιούχους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε πολλά τμήματα των πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα, σημείωσαν, εκκρεμεί και ο διορισμός εκατοντάδων μελών Διδακτικού Προσωπικού που ήδη έχει εκλεγεί αλλά δεν έχει ακόμη προσληφθεί.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, είναι ότι δεν έχει ακόμη διατεθεί το ποσό που αναλογεί για το επικουρικό έργο των μεταπτυχιακών φοιτητών, ενώ σε ορισμένα πανεπιστήμια υπάρχει αδυναμία πληρωμής των οφειλόμενων υπερωριών, αργιών, κ.λπ. των εργαζομένων στις Εστίες, οι οποίες λειτουργούν συνεχώς και φυσικά τα Σαββατοκύριακα. Ο Γ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι ο υπουργός αναγνώρισε τα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων, αλλά τόνισε και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οι πρυτάνεις επιπλέον, αναφέρθηκαν στο σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει τη χωροταξική αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με συγχωνεύσεις, καταργήσεις κ.λπ. τμημάτων. Όπως τόνισε ο πρύτανης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι όσα έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα είναι σενάρια τα οποία δεν ισχύουν, καθώς η σχετική συζήτηση δεν έχει αρχίσει ουσιαστικά. Πρόκειται όμως να αρχίσει σύντομα και θα προχωρήσει γρήγορα, συμπλήρωσε. Ακόμα, διαβεβαίωσε τους πρυτάνεις ότι θα γίνει διάλογος και οι αποφάσεις θα ληφθούν με ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια. Παράλληλα, οι πρυτάνεις ενημέρωσαν τον υπουργό ότι τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν ορίσει ημερομηνίες εκλογών Συμβουλίων Διοίκησης, σύμφωνα με το νέο νόμο. Πρυτάνεις και υπουργός επαναβεβαίωσαν τη θέληση τους για νέα συνάντηση και συζήτηση και, κυρίως, ότι θα κρατήσουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Μάλιστα, προσκάλεσαν τον Κ. Αρβανιτόπουλο να παραστεί στην επόμενη τακτική σύνοδο των πρυτάνεων, που θα γίνει στην Πάτρα στο τέλος Νοεμβρίου. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επισήμανε ότι ειδικά για το Ίδρυμα του οποίου προΐσταται, έλαβε πρόσφατα δύο σημαντικές αποφάσεις: Η πρώτη αναφέρεται στο γεγονός ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 το βράδυ, και κάθε βράδυ πλέον, θα κλείνουν όλες οι πύλες του Ιδρύματος τη νύχτα και θα μένει μία ανοιχτή, η οποία θα είναι φυλασσόμενη και η είσοδος σ’ αυτήν θα είναι ελεύθερη μόνο για φοιτητές και εργαζομένους στο ίδρυμα. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι έξι πύλες του Πανεπιστημίου είναι ανοιχτές καθ’ όλο το 24ωρο. Δεύτερον, οι πρυτανικές αρχές του ίδιου Πανεπιστημίου αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας την αποβολή των «ρομά» που έχουν κατασκηνώσει μέσα στην Πανεπιστημιούπολη εδώ και δέκα χρόνια, επιδεικνύοντας μάλιστα -όπως τονίζει ο πρύτανης - «απίστευτη παραβατική συμπεριφορά».