ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Από Εβρο έως Καστελόριζο η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα»

«Από Εβρο έως Καστελόριζο η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα»

Ολόκληρη την περιοχή από τον Έβρο έως το Καστελόριζο αφορούν οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, που διεξάγονται στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου για την ΑΟΖ και το Καστελόριζο, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι «δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Νταβούτογλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το σχολιάσω».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετικές τις συνομιλίες Αβραμόπουλου- Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι εστιάστηκαν στην προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών- θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Ιανουάριο- το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις.

«Να αφήσουμε το παρελθόν, με σεβασμό στην ιστορία, για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης προς όφελος των λαών μας», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, που παραδέχτηκε, πάντως, πως και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ τους, χωρίς την αντιμετώπιση των οποίων δεν θα υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι συνιστά «στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες.

Υπενθύμισε την ύπαρξη συμφωνιών με την Ιταλία και την Αλβανία, τις συνεχιζόμενες επαφές με την Αίγυπτο και τη Λιβύη και τη συνεχή επαφή και συντονισμό με την Κύπρο, ενώ με την Τουρκία συνεχίζεται η προσπάθεια, μέσω των διερευνητικών επαφών.

«Η ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών είναι κυριαρχικό δικαίωμα και αρμοδιότητα του παράκτιου κράτους, όπως προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε.