Στις 20 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Newsroom Newsroom

Στις 20 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν ΔΝΤ και ΕΕ σε λύση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας και έτσι η συζήτηση μετατέθηκε για την επόμενη Τρίτη, 20 Νοέμβρη όταν και θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισαν τις αποφάσεις της χώρας μας, ωστόσο είπαν πως παραμένουν ακόμα ορισμένα προαπαιτούμενα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση της τρόικας δείχνει χρηματοδοτικό κενό-μαμούθ, ενώ γίνεται και αναφορά για νεά μέτρα σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο και η Ευρώπη αναγνωρίζει αυτές τις προσπάθειες.

Όπως ανακοίνωσε, εγκρίθηκε η διετής παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, ενώ στις 20 Νοεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup.

«Είμαστε πολύ κοντά (σε μια συμφωνία) και θα κάνω τα πάντα για να ληφθεί μια απόφαση στις 20 Νοεμβρίου», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ μετά τη σύνοδο των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που αφιερώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Η ευρωομάδα στις 20 Νοεμβρίου θα «συνεχίσει τη συζήτηση για τις ανάγκες και την οικονομική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην επόμενη προθεσμία αποπληρωμής του χρέους ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία λήγει στις 16 Νοεμβρίου, διαβεβαίωσαν τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Aπό την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα έκανε λόγο για ισχυρή αποφασιστικότητα εκ μέρους των ελληνικών αρχών σημειώνοντας ότι ήταν θετικό γεγονός η ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup χαιρετίζει την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας για το αναθεωρημένο πρόγραμμα το οποίο συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα «γενναίων» και απαραίτητων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των κρατικοποιήσεων, των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης (του δημοσιονομικού προγράμματος) και της σταθεροποίησης του δημοσιονομικού τομέα.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν-μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος-στην οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης με αυξημένα ποσοστά απασχόλησης που είναι και η καλύτερη εγγύηση για μέλλον μεγαλύτερης ευημερίας.

Το Eurogroup χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε τροχιά, κυρίως μέσω της έγκρισης από την Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου ενός βιώσιμου πακέτου μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013. Αυτά έχουν λάβει μια προκαταρκτική, θετική αποτίμηση από την τρόικα.

Το Eurogroup επισημαίνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή νέων εργαλείων πριν από την επόμενη εκταμίευση, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος του προγράμματος που θα την βοηθήσει να παραμείνει στην (σωστή) πορεία, κυρίως μέσω των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και μια σημαντική ενίσχυση του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Eurogroup συμπεραίνει ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζονται από την τρόικα, θα αποτελούσαν μία κατάλληλη προσαρμογή για περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Το Eurogroup προσδοκά την υιοθέτηση των σχετικών νομικών κειμένων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν επιγόντως τις λίγες εναπομείνασες προαπαιτούμενες δράσεις έτσι ώστε να επιτρέψοπυν μια τάχιστη ολοκλήρωση της έκθεσης.

Μαζί με την έκθεση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μία έκτακτη συνάντηση στις 20 Νοεμβρίου.

Το Eurogroup αναμένει έως τότε, να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε τα Κράτη – Μέλη να ξεκινήσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για την έγκριση της νέας δόσης, υπό την προϋπόθεση της τελικής θετικής αποτίμησης της τρόικας επί όλων των προαπαιτούμενων δράσεων.

Δημόσια διαφωνία Γιουνκέρ - Λαγκάρντ για το χρέος

Την ίδια στιγμή, δημόσια διαφωνία υπήρξε μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup και της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της στο 120% του ΑΕΠ.

Το γεγονός αυτό αντανακλά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων και του αναφορικά με το ύψος του χρέους, μία διαφωνία που βρέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προθεσμία να πάει προς τα πίσω έως το 2022, αντί του 2020, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικ ο κ. Γιούνγκερ στη συνέντευξη τύπου.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «βλέπει» πάντα την προθεσμία έως το 2020.

«Έχουμε διαφορές, δουλεύουμε και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας

Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τη μεριά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup και επισήμανε ότι με αυτές κατοχυρώθηκε πλέον η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την εξυγίανση της Ελλάδας, κατά δύο χρόνια.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, ανέφερε ο υπουργός, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι η δόση των 31,3 δις ευρώ θα εκταμιευθεί στο σύνολό της.

Διαβάστε επίσης:

Δύο χρόνια επιπλέον για να εξυγιάνει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της

Στο φως η έκθεση της τρόικας: 32,6 δισ. επιπλέον θα χρειαστεί η Ελλάδα

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

ΤΩΡΑ: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

20:02

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα δεδομένα για το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι με… κορονοϊό (photos)

20:01

Οι 4 διαφορετικοί τύποι Διδύμων

20:00

Άκουσαν θόρυβο στην αυλή τους - Απίστευτο αυτό που είδαν μόλις τσέκαραν την κάμερα ασφαλείας (vid)

19:54

Tα νέα premium laptops MateBook X Prο και MateBook 13 της Huawei είναι εδώ

19:52

Κορονοϊός: «Χαμόγελα» στην Ισπανία - Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο, 71 νέα κρούσματα

19:51

ΗΠΑ: Επικό βίντεο! Αστυνομικοί συλλαμβάνουν Αφροαμερικάνο - Τους προκύπτει... πράκτορας του FBI (vid

19:50

Κεραμέως: 80% προσέλευση μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

19:37

Σταϊκούρας: Στο 1,4 δισ. η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

19:33

Κορονοϊός Ιταλία: Μείωση κρουσμάτων και θανάτων - Περιορίζεται ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ

19:30

Έλαιο αργκάν: 7 σημαντικά οφέλη για τα μαλλιά και το σώμα (βίντεο)

19:30

Σκληρές εικόνες: Ιπποπόταμος τρώει ιπποπόταμο!

19:24

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακατέλαβαν την Αλ Ασάμπια

19:15

Απίστευτο: Κινδυνεύουν με τιμωρία οι παίκτες που έστειλαν μηνύματα για τον Φλόιντ (videos+photos)

19:05

ΚΕΠ Plus: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενισχύει την νεοφυή επιχειρηματικότητα

19:02

Σύζυγος ηθοποιού τον έκανε ρεζίλι: «Πρέπει να είσαι κακός άνθρωπος για να κερατώνεις στην καραντίνα»

19:00

Κύπρος - Λεμεσός: Νεκρός ο μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο (pics)

18:58

«Επτά»: Το νέο τραγούδι του Νίκου Δούρου

18:53

Διάβημα στην Τουρκία: Στο ΥΠΕΞ ο Πρέσβυς της Τουρκίας

18:51

Κορονοϊός: 4 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα - Δύο νέα κρούσματα

18:50

Fortune Cookie: Η «προφητεία» σου για σήμερα 01/06

18:50

Άνοιξε το μπάρμπεκιου για να ψήσει - Τρελάθηκε μ’ αυτό που βρήκε μέσα! (pics)

18:49

Τρόμος! Δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που κατέγραψε η κάμερα το βράδυ στον κήπο του (pics)

18:48

Power of love: Ζένια Σολδάτου - Βασίλης Χαλκιάς: Είναι μαζί! Όλες οι λεπτομέρειες της σχέσης τους!

18:38

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Το R0 στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,3 την Κυριακή

18:30

MasterChef: Αυτή είναι η κούκλα πρώην σύντροφος του Διονύση

18:27

Χάρι – Μέγκαν: «Σφαλιάρα» από το Instagram για το ζευγάρι – Έχασαν χιλιάδες followers (pics)

18:24

Επίθεση με βιτριόλι: Έτσι θα βρουν την «μαυροντυμένη» - Το στοιχείο που καταρρίπτει το άλλοθι της

18:18

Κοιτάξτε καλά: Βλέπετε κάτι περίεργο στα πόδια του ελέφαντα;

18:15

Προσοχή: Ποιες είναι οι παγίδες των κρατήσεων σε εισιτήρια και ξενοδοχεία

18:10

Ο Ήλιος ξύπνησε; Η ισχυρότερη αναλαμπή από τον Οκτώβριο του 2017 – Τι σημαίνει για τους επιστήμονες;

18:09

Σαρώνει η κακοκαιρία: Ποιες περιοχές «χτύπησε» – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

18:08

Kορoνοϊός στην Κύπρο: 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

18:03

ΠΑΟΚ: Τα βρήκαν για το «ψαλίδι» παίκτες και ΠΑΕ

18:03

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» - Προτάσεις για μία εβδομάδα

18:00

Εικόνες σοκ: Έπεσε από βράχο 60 μέτρων στη θάλασσα - «Πάγωσαν» μόλις είδαν τι έπαθε (vid)

17:59

H Kylie Jenner απαντά στο σκάνδαλο με τα μούφα δις!

17:55

Κέρκυρα: Αρνείται τις κατηγορίες ο «δράκος της Λευκίμμης» – Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος του

17:51

Τριαντάφυλλος Παντελίδης: Θα γίνει για δεύτερη φορά μπαμπάς - Οι φώτο της εγκυμονούσας γυναίκας του!

17:50

Τρόμος: Δείτε τι βρήκαν μέσα στις μπανάνες που αγόρασαν

17:48

Πέθανε διάσημος τραγουδιστής

17:48

Αγωνία για την Μάρθα Καραγιάννη - Κρίσιμες ώρες για την ηθοποιό

17:48

MasterChef spoiler: Αυτοί οι 3 παίκτες αποχωρούν αυτή την εβδομάδα

17:47

Άνοιγμα αεροδρομίων στην Κύπρο: Από ποιες χώρες δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό υγείας

17:41

Καιρός - Αρναούτογλου: Προσοχή και την Τρίτη! Θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα... (video)

17:38

Αεροπορικά ταξίδια: Ποιοι θα μπαίνουν σε καραντίνα μετά τις 15 Ιουνίου – Οι εξαιρέσεις

17:37

Κύπρος: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα στη Λεμεσό (pics)

17:35

Το αδιανόητο ποσό που θα χρειαστεί για να φύγει ο Μέσι από τη Μπαρτσελόνα

17:33

Facebook και Snapchat ενώνουν τη φωνή τους με άλλες εταιρίες που καταδικάζουν τον θάνατο Φλόιντ

17:33

Αναστάτωση στη Σύρο: Πήρε την καραμπίνα και άρχισε να πυροβολεί

17:32
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved