ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Σημάδια ανάκαμψης το 2013

Α. Σαμαράς: Σημάδια ανάκαμψης το 2013

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των μέτρων λιτότητας τα οποία οδηγούν στην ύφεση υπογράμμισε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα ο Α. Σαμαράς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης αναμένονται στα τέλη του 2013 εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα του χρέους θα αντιμετωπιστεί μέσω των δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών τόσο στο οικονομικό μοντέλο της χώρας όσο και στο πολιτικό της σύστημα.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε εξ αρχής την ανάκαμψη με ορθό τρόπο. Χωρίς ανάκαμψη, παρά τη λιτότητα, τα ελλείμματα δεν θα υποχωρούν και το συνολικό χρέος θα εκραγεί», προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη να διατηρηθεί και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που αγνοηθεί αυτός ο παράγοντας η στρατηγική που ακολουθείται θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική.

«Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτύχει σε μία κοινωνία που καταρρέει. Εν τέλει, τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι "πειράματα εργαστηρίων", δεν αφορούν "γυμνούς αριθμούς". Εφαρμόζονται σε ανθρώπινες κοινωνίες».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι εκτιμά τη βοήθεια που προσέφεραν στην Ελλάδα οι εταίροι και τόνισε ότι στο εξής η επιτυχία της χώρας θα αποτελέσει επιτυχία όλης της Ευρώπης.