ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Η «ώρα της αλήθειας» για δόση και χρέος

Eurogroup: Η «ώρα της αλήθειας» για δόση και χρέος

Σε συμβιβασμό μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση -Πιέσεις από την Ουάσιγκτον για εξεύρεση λύσης

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ελληνικό πρόβλημα, με το σημερινό Eurogroup να αποτελεί την «ώρα της αλήθειας για την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί σε λύση με εκατέρωθεν υποχωρήσεις από Βερολίνο και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και αποδέσμευση της πολυπόθητης δόσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 120% το 2020, ενώ η γερμανική πλευρά συνυπολογίζει το πολιτικό κόστος που θα έχει μια λύση η οποία θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, καθώς δεν ξεχνά ότι τον επόμενο Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν και οι γερμανικές εκλογές.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ επιδιώκει το ελληνικό χρέος να φθάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και δεν επιθυμεί η επίτευξη του στόχου να μετατεθεί χρονικά για το 2022, ενώ η ΕΚΤ και η Γερμανία δεν επιθυμούν απομείωση του χρέους από τον επίσημο τομέα.

Η Αθήνα από την πλευρά της διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις, ενώ τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο στις διαπραγματεύσεις παίζει και η Ουάσιγκτον η οποία πιέζει για εξεύρεση λύσης.

Στις 12:30 ξεκινά η συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι «17» και το ΔΝΤ καλούνται να βρουν τη «χρυσή τομή» για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Ωστόσο μέχρι στιγμής σημαντικές λεπτομέρειες παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η Ευρωζώνη φέρεται επί της αρχής να έχει συμφωνήσει στη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια των 53 δισ. που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από το πρώτο πρόγραμμα. Σήμερα αναμένεται να καθοριστεί το ύψος αυτών των επιτοκίων τα οποία δεν θα μηδενιστούν αλλά θα είναι της τάξης των 0,70% - 0,75%.

Αν από τη σημερινή συνεδρίαση βγει «λευκός καπνός» τότε το πακέτο θα πάρει το δρόμο προς ψήφιση στα 7 κοινοβούλια.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει, η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της καθώς θεωρεί ότι οι συζητήσεις είναι σε λεπτό σημείο και δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες ενώ θεωρεί ότι δεν έχει αποκλειστεί ακόμη ο «κίνδυνος ατυχήματος» με νέα καθυστέρηση.