ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άσπρο» ο Τσίπρας – «Μαύρο» ο Σόιμπλε

«Άσπρο» ο Τσίπρας – «Μαύρο» ο Σόιμπλε

Για πολιτικές και όχι προσωπικές διαφορές με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ τόνισε πως «του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα».

«Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε πως τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού, όπως είπε. «Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για μια εναλλακτική οικονομική πολιτική.

Έκανε επίσης λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη, «ώστε να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση». «Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σήμερα, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη «μόνον»εάν το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που αποτελεί όρο για τον δανεισμό της από την τρόικα εφαρμοστεί επιτυχώς, σύμφωνα με μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Σόιμπλε είπε στον Τσίπρα ότι «η Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ μόνον εάν το πρόγραμμα (διαρθρωτικής) προσαρμογής εφαρμοστεί επιτυχώς», είπε η πηγή αυτή. «Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό πρέπει να τιμήσουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.