ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος:Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική αμηχανία φιλική προς την τρομοκρατία

Βενιζέλος:Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική αμηχανία φιλική προς την τρομοκρατία

«Πολιτική αμηχανία φιλική προς την τρομοκρατία» χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τις αιτιάσεις περί «εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας» και τόνισε πως «όσοι ισχυρίζονται ότι η σύμβαση αυτή μπορεί να θίξει το φυσικό αέριο, τα κοιτάσματα, τον εθνικό πλούτο και τα πολιτιστικά μνημεία, λένε ψέματα ενσυνειδήτως». «Ενώ πρέπει να επιδείξουμε εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή -και πρέπει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συστράτευση να καταδικάσουμε ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα τα φαινόμενα αυτά- παρακολουθούμε μια άλλη εικόνα: μια αμηχανία, φιλική προς πράξεις βίας. Ένα φλερτ με πράξεις βίας, ροπή προς τον εγκωμιασμό. Τα έχουμε ζήσει και στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας την πρωινή παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου (ΣΥΡΙΖΑ), για το ενδεχόμενο να βρίσκονται πίσω από την πρωινή τρομοκρατική επίθεση, «παρακρατικές οργανώσεις φίλια προσκείμενες προς την Νέα Δημοκρατία», ο κ. Βενιζέλος δήλωσε «έκπληκτος» από την τοποθέτηση του βουλευτή. «Αυτή είναι η φιλική προς την τρομοκρατία πολιτική αμηχανία ενός πολιτικού χώρου. Γιατί το πολιτικό ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο μιλώ μέρες τώρα, οφείλεται στο ότι η χώρα μπορεί να κάνει τη στροφή - και θα την κάνει. Θα ξαναμείνει όρθια. Και αυτό δεν το θέλουν όσοι επιδιώκουν την καταστροφή και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων. Το πολιτικό ρεσάλτο, δεν θα περάσει», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε. κατά τα άλλα, πως «η μεταρρυθμιστική στρατηγική είναι απαράβατος όρος για να σταθεί η χώρα όρθια». Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ, «στηρίζει το νομοσχέδιο, χωρίς όμως τις εμβόλιμες διατάξεις». Απαντώντας με τη σειρά του στις βολές περί εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας διά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως είναι φυσικό να ισχύει το αγγλικό δίκαιο στις δανειακές συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Δεν είναι δυνατόν να ισχύει το δίκαιο του δανειζομένου, το οποίο μπορεί να αλλάζει και με αποφάσεις του Κοινοβουλίου του», υποστήριξε. «Το δίκαιο όμως της αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι πάντα το δίκαιο του τόπου της εκτέλεσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, χαρακτήρισε την παρέμβασή του «απαράδεκτη»: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς χτυπάει λάθος πόρτα, αλλά παίζει και με τη φωτιά. Είναι επικίνδυνα για τη δημοκρατία τα παιχνίδια αυτά! Δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να δικαιολόγησε ή να δικαιολογήσει στο μέλλον, πράξεις αθλιότητας με σφαίρες και γκαζάκια. Δεν είμαστε εμείς που βάζουμε τα ΜΑΤ να χτυπάνε τους συνταξιούχους, που κάνουμε χημικό πόλεμο στο λαό, που πυροβολούμε με βαρβαρότητα ανυποψίαστους πολίτες...», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέρει καταδίκασε την επίθεση», παρενέβη για λογαριασμό της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης. «Η ΝΔ υπέστη σήμερα μια τρομοκρατική επίθεση και περιμένει κανείς την απερίφραστη και ομόθυμη καταδίκη. Ενώ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την επίθεση, ακούσαμε μετά πως η ΝΔ είναι κόμμα με φίλιες παρακρατικές δυνάμεις, που μάλιστα συνδέονται με το συγκεκριμένο περιστατικό. Αντί να πείτε τα σύκα-σύκα, αυτά λέτε απέναντι στην τρομοκρατία;». «Την τρομοκρατία, την καταδικάζεις και σταματάς. Όσο εδώ μέσα δεν ακούγεται αυτό με ξεκάθαρο τρόπο και όσο αναπτύσσεται η λογική της βίας και του μίσους, αυτά είναι εις επίρρωση των τρομοκρατικών ενεργειών», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

«Δεν αρκεί απλώς η καταδίκη, εάν δεν συνοδεύεται από ανάλογες πρακτικές συμπεριφορές» παρατήρησε ο Ν. Τσούκαλης. «Όταν ακούγεται στην αίθουσα η έκφραση «κυβέρνηση Τσολάκογλου και δωσίλογοι» (τους οποίους οι Έλληνες νομιμοποιούντο να τους δολοφονήσουν) έχετε συνειδητοποιήσει πως νομιμοποιείτε έτσι τα χθεσινά;» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. «Ο κ. Βενιζέλος μπήκε για να μετατρέψει την ατζέντα της συζήτησης εκεί; όπου θέλει η μέρα. Εμείς δεν οραματιζόμαστε να προχωρήσουμε, ούτε με τσεκούρια, ούτε με μπαλντάδες» ανέφερε ο Τέρενς Κουίκ (ΑΝ.ΕΛ).

«Ο Πάνος Καμμένος, τα έβαλε με τα καθάρματα της 17Ν και όταν έβγαζε πύρινους λόγους τον χειροκροτούσε όλη η πτέρυγα της ΝΔ. Μου κάνει εντύπωση, ποιοι ομιλούν. Εκείνοι που έτρεχαν να υπερασπιστούν τον Μαζοκόπο;» σημείωσε ο κ. Κουίκ. Νωρίτερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή), υποστήριξε πως «οι τρομοκράτες με τα καλάσνικοφ, είναι δέκα αλήτες γνωστοί στις αρχές - και αν υπάρχει πολιτική βούληση το πρόβλημα λύνεται». Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Χρήστος Παππάς, επέμεινε πως με το νομοσχέδιο εκχωρείται η εθνική κυριαρχία, και διατράνωσε πως «η πατρίδα δεν πωλείται και δεν αγοράζεται. Αν νομίζετε πως οι πολίτες θα σταθούν αμέτοχοι όταν έρθουν οι δανειστές να μας πάρουν τον εθνικό πλούτο, είστε γελασμένοι» προειδοποίησε ο κ. Παππάς.