Ύποπτα παιχνίδια πίσω από τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών

Ύποπτα παιχνίδια πίσω από τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών
  • Εξόφθαλμη η στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο των εφοπλιστών. Προκλητική η φοροασυλία την ώρα που όλοι οι Έλληνες ματώνουν.
  • Σοβαρά ερωτήματα μετά τις καταγγελίες πολιτικού αρχηγού για εφοπλιστές - χορηγούς μεγάλων κομμάτων.
  • Προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο αρμόδιος υπουργός απείλησε ακόμα και με παραίτηση για να διατηρηθεί το εξοργιστικό Status Quo.

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Ρόλους υπαλλήλου σκαφάτων και εφοπλιστών θέλουν να παίξουν ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, επιβεβαιώνοντας ότι ο τριτοκοσμικός κατήφορος που ξεκίνησε για τον ελληνικό λαό με το Μνημόνιο δεν έχει σταματημό και έρχεται σε αντιδιαστολή με κάθε έννοια σοβαρότητας.

Λίγο μετά την ανάρτηση του “Newsbomb.gr” ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν φόρους και οι εφοπλιστές συμβάλλοντας στην υπέρβαση της κρίσης χρέους, κάποιοι θορυβήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες που άρχισαν να απασχολούν βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής, μεγάλα ονόματα του εφοπλισμού επιδόθηκαν σε έναν άνευ προηγουμένου μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με βουλευτές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους για να μάθουν με ποιο τρόπο η κυβέρνηση ήθελε να τους επιβάλλει έκτακτη εισφορά.

Τα πρώτα τηλέφωνα έπεσαν σε βουλευτή που εντάχθηκε το τελευταίο διάστημα στο έμψυχο δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πήρε δεσμεύσεις αλλά διαβεβαίωσε ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε. Πολλοί ήταν εκείνοι που τηλεφώνησαν στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης, οι οποίοι λέγεται ότι επισήμαναν αρκετές φορές την καταγωγή του από τη Χίο όπου εκτός από τη μαστίχα βγαίνουν εφοπλιστές και καπεταναίοι.

Απειλούσε με παραίτηση!

Ο κ. Μουσουρούλης φέρεται να έχει πει σε εκπρόσωπο ναυτιλιακής ενώσεως ότι εάν περνούσε η ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 27/1975 θα υπέβαλε την παραίτησή του! Όσο κωμικοτραγικά μπορεί να θεωρηθούν αυτά τα φαινόμενα, συνάμα είναι και πολύ σοβαρά, την ώρα που ο λαός υφίσταται μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία.

Βέβαια δεν ήταν μόνο οι ενέργειες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας που ώθησαν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να ανακοινώσει την απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Όμως, το νομοσχέδιο με τις επτά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για τα φορολογικά που πέρασε από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν περιείχε μόνο την κλιμακωτή εισφορά προς τις ναυτιλιακές εταιρείες παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιλαμβάνει σκληρά και σφοδρά αντιλαϊκά μέτρα που δεν θα αγγίξουν τους εφοπλιστές που θα πλήρωναν από το συνάλλαγμα που εισάγουν αλλά τους εξαθλιωμένους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους που έχει στύψει η κυβερνητική πολιτική. Το θέμα παίρνει διαστάσεις μετά και τις καταγγελίες πολιτικού αρχηγού για εφοπλιστές - χορηγούς μεγάλων κομμάτων.

Όσον αφορά στη ρύθμιση, όπως γράψαμε και τη Δευτέρα, ήταν κλιμακωτή και ιδιαίτερα ευεργετική. Δείτε τι ανέφερε επί λέξει το κεφάλαιο ΙΑ’ για τις φορολογικές διατάξεις και συγκεκριμένα το άρθρο 45 του σχεδίου νόμου που αποσύρθηκε: 

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ'

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 45

Εισφορά σε εταιρίες του άρθρου 25 του ν.27/1975 (Α'77)

1. Στα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων οποιουδήποτε τύπου ή μορφής, ασχολούμενα αποκλειστικά με την εκμετάλλευση, ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία, πάνω από πεντακόσιους (500) κόρους ολικής χωρητικότητας, εξαιρούμενων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιριών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις παραπάνω αναφερόμενες δραστηριότητες επιβάλλεται ετήσια εισφορά για τέσσερα (4) έτη επί του συνολικού ετήσιου ποσού εισαγόμενου συναλλάγματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.27/1975 (ΦΕΚ Α'77), η οποία υπολογίζεται με την παρακάτω κλίμακα:

Κλιμάκια υπολογισμού της εισφοράς

Κλιμάκιο ετήσιου συνολικού εισαγόμενου συναλλάγματος (σε δολλάρια)

Συντελεστής %

Φόρος κλιμακίου

Σύνολο εισαγόμενου συναλλάγματος (σε δολλάρια ΗΠΑ)

Σύνολο φόρου (σε δολλάρια ΗΠΑ)

200000

10

20000

200000

20000

200000

8

16000

400000

36000

Υπερβάλλον

6

Η παραπάνω εισφορά αφορά τα ετήσια ποσά εισαγόμενου συναλλάγματος της τετραετίας 2012-2015.

Στην περίπτωση που το συνολικό ετήσιο εισαγόμενο συνάλλαγμα μιας επιχείρησης είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο ελάχιστο όριο των 50.000 δολλαρίων Η.Π.Α., η εισφορά θα πρέπει να υπολογιστεί για 50.000 δολλάρια Η.Π.Α.

2. Οι παραπάνω υπόχρεοι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εκάστου έτους υποβάλλουν ειδική δήλωση υπολογισμού της εισφοράς επί του εισαγόμενου συναλλάγματος του προηγούμενου έτους με την οποία συνυποβάλλονται επικυρωμένα αντίγραφα των βεβαιώσεων εισαγωγής συναλλάγματος καθώς και η σχετική υπεύθυνη δήλωση των νομίμων εκπροσώπων της εταιρίας στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) για την φορολογία αυτής. Η εισφορά του παρόντος άρθρου βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. με βάση την δήλωση. Για τον υπολογισμό της εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στον υπόχρεο.

Για την καταβολή του φόρου ευθύνονται αλληλέγγυα και αδιαίρετα, βάσει του τίτλου που έχει αποκτηθεί έστω για έναν από τους υπόχρεους, ο οποίος ισχύει και ως προς τους άλλους υπόχρεους για την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την είσπραξη του φόρου: Οι διευθυντές, διαχειριστές και γενικά οι εκπρόσωποι των κάθε είδους επιχειρήσεων ή εταιρειών, οι οποίες εκμεταλλεύονται πλοία, ο καθένας χωριστά για ολόκληρο το ποσό του φόρου.

3. Ο φόρος υπολογίζεται σε δολλάρια Η.Π.Α. και καταβάλλεται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις στους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του έτους υποβολής της δήλωσης σε ευρώ με βάση την επίσημη ισοτιμία μεταξύ των νομισμάτων αυτών κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Σε περίπτωση παράλειψης επίδοσης από τον υπόχρεο της δήλωσης που προβλέπεται από τον νόμο ή υποβολής από αυτόν εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης επιβάλλεται πρόσθετος φόρος και πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2523/1997 όπως ισχύουν.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η ειδικότερη διαδικασία για την ποβολή της εισφοράς, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που υποβάλλονται και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Αιτιολογική

Με το Κεφάλαιο ΙΑ' εισάγονται φορολογικές διατάξεις.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 45 θεσπίζεται ετήσια εισφορά για τα έτη 2012-2015 στα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων εγκατεστημένα στην Ελλάδα και τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την εκμετάλλευση, ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία, πάνω από πεντακόσιους (500) κόρους ολικής χωρητικότητας, εξαιρούμενων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιριών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις παραπάνω

αναφερόμενες δραστηριότητες .Η εισφορά επιβάλλεται επί των ποσών του ετήσιου εισαγόμενου συναλλάγματος της τετραετίας 2012 - 2015 και υπολογίζεται κλιμακωτά με διαφορετικούς συντελεστές. Προβλέπεται για λόγους ίσης φορολογικής μεταχείρισης και για την συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας στην κατανομή των φορολογικών βαρών».

Τα συμπεράσματα δικά σας διότι δεν είναι οι εφοπλιστές που πίεσαν αλλά κάποιοι άλλοι που δεν έχουν τη συναίσθηση της πολιτικής θέσης τους και τη σοβαρότητα να βγάλουν την Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης: