ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποδοθούν ευθύνες ποινικές και πολιτικές για τη λίστα

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποδοθούν ευθύνες ποινικές και πολιτικές για τη λίστα

«Προσπάθειά μας είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να αποδοθούν ευθύνες και οι ποινικές και οι πολιτικές, όπου και αν υπάρχουν. Θα συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις. Εφόσον υπάρξουν, κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής νέα δεδομένα και νέα στοιχεία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποδοθούν».

Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τους τρεις βουλευτές του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρή Δρίτσα και Σταύρο Κοντονή, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. «Δεν παραγνωρίζουμε και τις πολιτικές ευθύνες. Πολύ σοβαρό θέμα είναι και η πολιτική πτυχή της λίστας Λαγκάρντ», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ επιτέθηκε σε όσους κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για σκευωρία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εμείς δεν αντιδικούμε με πρόσωπα. Δεν πάμε να ξεκαθαρίσουμε λογαριασμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο προοδευτικό δρόμο. Εμείς θα προσέλθουμε στην Προκαταρκτική Επιτροπή για να δουλέψουμε με τον πιο υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο ώστε να χυθεί άπλετο φως. Δεν πάμε για να την μετατρέψουμε σε αρένα, όπως κάποιοι θέλουν να μας κατηγορούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται θεσμικά σοβαρά και υπεύθυνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έδωσε έμφαση στην καταλυτική, όπως είπε, συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγηθεί προς διερεύνηση το θέμα της διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ σε Προανακριτική Επιτροπή. Παράλληλα, η κα Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατηγορώντας τον ότι διεκδίκησε την πολιτική κάλυψη για να μην ελεγχθεί η αξιόποινη συμπεριφορά του. Όπως δε ανέφερε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι από τους πρώτους μάρτυρες τους οποίους το κόμμα της θα ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή.

«Δεν μπορεί ο κ. Βενιζέλος να μιλά για σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναμέναμε ο κ. Βενιζέλος να ζητήσει να ελεγχθεί από μόνος του, όταν είναι υπό έλεγχο και η δική του σιωπή και η συγκάλυψη της υπόθεσης», ανέφερε. Επανέλαβε δε και η ίδια την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.