ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φακέλωναν τον Καραμανλή σε κάθε του κίνηση

Φακέλωναν τον Καραμανλή σε κάθε του κίνηση

Σκιά του Εθνάρχη είχαν γίνει οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας

Είναι γνωστό πως οι φάκελοι των μυστικών υπηρεσιών που αποδεσμεύονται μετά από αρκετά χρόνια κρύβουν μικρά μυστικά που προκαλούν απορίες και εντυπώσεις. Τα απόρρητα αρχεία όμως του Βρετανικού Foreign Office δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση, έχοντας μάλιστα αυτή τη φορά και ελληνικό ενδιαφέρον.

Σε έναν εκ των χιλιάδων φακέλων, περιέχονται στοιχεία από τις παρακολουθήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την επίσκεψη του στο Λονδίνο, τον Οκτώβριο του 1979. Οι Βρετανοί πράκτορες μάλιστα, δεν περιορίζονται στις αναφορές τους μόνο στις επίσημες κίνησης του άλλοτε πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά υπέβαλαν αναφορά στην υπηρεσία τους μέχρι και για τα ψώνια του αλλά και στη στάση του απέναντι στις γυναίκες.

Όπως αναφέρουν λοιπόν χαρακτηριστικά, "ο Καραμανλής πέρασε το πρωινό της πρώτης ημέρας κάνοντας ψώνια. Πήγε στο κατάστημα Simpsons και αγόρασε παπούτσια και στο Burberries για ενδύματα. Στη συνέχεια είδε τον Πεσματζόγλου για 45 λεπτά και κατά την αναχώρηση του πόζαρε σαν "πριμαντόνα".

Από τις αναφορές δε γλίτωσε ούτε η πρώην πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία όπως σημειώνεται πίεζε τον Καραμανλή να δώσει τα μεγάλα συμβόλαια της Ελλάδας σε βρετανικές εταιρίες ενώ ο Έλληνας πολιτικός επιδίωκε τη στήριξη της στο ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την επιστροφή στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ αλλά και ως αντίβαρο στην Τουρκία.