ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Διυπουργικής με Παπούλια για την οδική ασφάλεια

Συνάντηση Διυπουργικής με Παπούλια για την οδική ασφάλεια

Συγκεκριμένες δράσεις για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε το μεσημέρι, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει στις εξής δράσεις: Εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας (2011-2020) με στόχο τη μείωση των νεκρών από τροχαία κατά 50%, μέχρι το 2020. Πλήρης στελέχωση, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, της Γραμματείας της Διϋπουργικής Επιτροπής με εξειδικευμένα στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων η οποία θα επικουρεί τη Διϋπουργική. Ολοκλήρωση μελετών οδικής ασφάλειας ανά νομό με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών και προώθηση των μέτρων που θα προκύψουν από αυτές.

Ενημερωτικές εκστρατείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας. Κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε θέματα οδικής ασφάλειας (συνεργασία Υπουργείου Ανάπτυξης και Περιφερειών της χώρας). Όσο αφορά στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο του νέου ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, θα ενισχύσει την παρουσία αστυνομικών, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών να συντονίσει την περαιτέρω συνεργασία του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση των σχετικών δράσεων για περιορισμό των ατυχημάτων. Ειδικότερη θα είναι η συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας το οποίο καλείται να εφαρμόσει: Την εβδομάδα κυκλοφοριακής αγωγής σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια σε συνεργασία με τους Δήμους και τη συστηματική χρήση των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής.

Τακτική ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένταξη βασικών αρχών κυκλοφοριακής αγωγής στην βασική εκπαίδευση όλων των παιδαγωγικών τμημάτων και «καθηγητικών» σχολών των ΑΕΙ. Όσο για το Υπουργείο Υγείας αυτό θέτει σε ετοιμότητα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των μονάδων του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ για την παροχή βοήθειας όποτε χρειάζεται.