ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε εμείς το κλείσιμο της ΕΡΤ

Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε εμείς το κλείσιμο της ΕΡΤ

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σενάρια που την ήθελαν να έχει ζητήσει εκείνη το κλείσιμο της Δημόσιας τηλεόρασης.

«Δεν ζητήσαμε εμείς το κλείσιμο της ΕΡΤ στο πλαίσιο των ζητούμενων περικοπών στον προϋπολογισμό», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σημειώσει την απόφαση των Ελληνικών αρχών να κλείσουν την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), μια απόφαση που ελήφθη με πλήρη αυτονομία.

Η Κομισιόν δεν έχει ζητήσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, ούτε όμως αμφισβητεί την εντολή της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαχειριστεί τον δημόσιο τομέα. Η απόφαση των Ελληνικών αρχών θα πρέπει να ειδωθεί στο πλαίσιο των μεγάλων και αναγκαίων προσπαθειών που αναλαμβάνουν οι αρχές προκειμένου να εκσυγχρονίσουν την Ελληνική οικονομία. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.

Η Κομισιόν κατανοεί την δύσκολη κατάσταση του προσωπικού της ΕΡΤ και περιμένει οι ανακοινωθείσες απολύσεις να υλοποιηθούν με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Η Κομισιόν στηρίζει τον ρόλο της δημόσιας μετάδοσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Συνθήκη καθιστά ξεκάθαρο ότι η διακυβέρνηση και οι στρατηγικές επιλογές αναφορικά με την δημόσια μετάδοση είναι στην αρμοδιότητα των Κρατών Μελών. Έτσι, ενώ η Κομισιόν δεν μπορεί να υπαγορεύσει στα Κράτη Μέλη πώς να οργανώσουν τον δημόσιο φορέα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης τους, θα θέλαμε να τονίσουμε τον ρόλο που έχουν οι δημόσιες μεταδόσεις σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες σε όλες τις οικονομικές συνθήκες, για χάρη του μηντιακού πλουραλισμού, της ελευθερίας των ΜΜΕ και της ποιότητας των ΜΜΕ και για την έκφραση της πολιτισμικής διαφορετικότητας. Έτσι, χαιρετίζουμε την δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης να λανσάρει έναν νέο παίκτη στα ΜΜΕ που θα υλοποιεί τον σημαντικό ρόλο της δημόσιας μετάδοσης και ο οποίος θα είναι οικονομικά βιώσιμος".