ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκη Άκη: Το φόρεμα, ο φαντομάς και ο εφιάλτης

Δίκη Άκη: Το φόρεμα, ο φαντομάς και ο εφιάλτης

Ύστερα από περίπου τρεις μήνες ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο διέκοψε λόγω θερινών διακοπών. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Αυγούστου

Στις 26 Αυγούστου με τις απολογίες των βασικών πρωταγωνιστών στη δίκη για το «μαύρο πολιτικό χρήμα» που διακινήθηκε επί παντοδυναμίας Άκη Τσοχατζόπουλου θα συνεχιστεί η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Ύστερα από περίπου τρεις μήνες ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο, το οποίο διέκοψε λόγω θερινών διακοπών, πέρασε στο στάδιο των απολογιών με τους κατηγορημένους στην υπόθεση για τις «χρυσές» μίζες να... σπάνε τη σιωπή τους όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης.

Μέχρι στιγμής από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους απολογηθήκαν οι 6 εκ των οποίων οι 3 «έκαψαν» τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Πρόκειται για τη λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα αλλά και τον επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη Γιώργο Σαχπατζίδη.

Οι υπόλοιποι 3, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης και η δικηγόρος Μαρία Ταλίτα – Τσεκούρα αναφέρθηκαν κυρίως στο προσωπικό τους δράμα λόγω της εμπλοκής τους στην όλη υπόθεση.

Οι 3 που βρέθηκαν κοντά στον πρώην υπουργό και έβαλαν ευθέως εναντίον του αναγνώρισαν ουσιαστικά στο πρόσωπό του Άκη Τσοχατζόπουλου τον παραλήπτη του μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά προγράμματα το οποίο στη συνέχεια «ξεπλύθηκε» με την αγορά ακινήτων.

«Με ξεγέλασε ο Τσοχατζόπουλος»

Τα πρώτα «καρφιά» ήρθαν από τη λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου η οποία απολογούμενη κατονόμασε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως το πρόσωπο που κρυβόταν πίσω από την αγορά του περιβόητου νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33.

«Ο Νίκος Ζήγρας το 2004 πια μου είπε ότι το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν του υπουργού. Και από τότε αρχίζουν τα σφάλματά μου, τα χοντρά. Έψαχναν να βρουν έναν κάτοικο του εξωτερικού για να καλυφθεί το θέμα του πραγματικού ιδιοκτήτη», είπε η κ. Λαμπροπουλου και αποτιμώντας τι έχει γίνει στην υπόθεση κατέληξε: «Μέσω του Ζήγρα με ξεγέλασε ο Τσοχατζόπουλος». Μάλιστα σε μια διακοπή της δίκης η κατηγορούμενη λογίστρια ακούστηκε να λέει: «Δεν αντέχω άλλο. Θα τον σκοτώσω. Εγώ προσπάθησα να τον καλύψω και είμαι φυλακή. Θα σκοτωθώ...».

«Άκη βγάλε το φόρεμα...»

Ακολούθησε το σφυροκόπημα του Νίκου Ζήγρα ο οποίος -έστω και την ύστατη στιγμή- κάλεσε τον Άκη Τσοχατζόπουλο να μιλήσει. «Γιατί δεν λες την αλήθεια;» τον ρώτησε. «Θα τα πούμε εν καιρώ...» του απάντησε ο πρώην υπουργός για να ανταπαντήσει σε έντονο ύφος ο ξάδελφός του «Πότε θα τα πούμε; Όταν βάλεις τα παντελόνια και βγάλεις το φόρεμα;».

Ο Νίκος Ζήγρας επέμεινε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ο «ηθικός και φυσικός αυτουργός» στη διακίνηση μαύρου χρήματος προερχόμενο από τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Όλα τα ακίνητα που αγοράστηκαν ήταν επιλογή του Άκη και προέρχονταν από μαύρο χρήμα», είπε με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο. Ο κατηγορούμενος περιέγραψε μάλιστα και συγκεκριμένα ραντεβού όπου ο εκζητούμενος πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης του έδινε βαλίτσα με μετρητά ή επιταγές σε φάκελο με τελικό παραλήπτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Τα επίμαχα ραντεβού γίνονταν πάντα νυχτερινές ώρες στα γραφεία του πρώην υπουργού στην Κομνα Τράκα και την Ομήρου.

Μάλιστα όπως είπε «είχε φθάσει στο σημείο να του παραδίδει 100.000-150.000 ευρώ την εβδομάδα». Ο ξάδελφος του πρώην υπουργού «κάρφωσε» τον Άκη Τσοχατζόπουλου και για τον πολυτελή βίο που διήγαγε παροτρύνοντας τους δικαστές να τον ρωτήσουν για τις σπατάλες σε ταξίδια, όπως αυτό με τη Βίκυ Σταμάτη στη Σαρδηνία με ιδιωτικό αεροπλάνο, τα έξοδα για το γάμο του στο Παρίσι και για τη βάπτιση του παιδιού του στο Πατριαρχείο αλλά και για τα 2,5 εκατ. ευρώ που με τόση ευκολία σκόρπισε για την προεκλογική του εκστρατεία, προκειμένου να εξασφαλίσει βουλευτική ασυλία.

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε αναλυτικά και στο ρόλο άλλων προσώπων στην υπόθεση μεταξύ των οποίων ο καταζητούμενος Φουαντ Αλ Ζαγιαντ, αλλά και ο συγκατηγορούμενός του και πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.

«Ο άνθρωπος είναι αλλού... Είναι φαντομάς»

Αποκαλυπτική ήταν όμως και η απολογία του επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη Γιώργου Σαχπατζίδη ο οποίος χαρακτήρισε φαντομά τον πρώην υπουργό .

«Ο άνθρωπος είναι αλλού. Δεν ζει την πραγματικότητα. Είναι φαντομάς. Είναι παντού και δεν είναι πουθενά», είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε: «Λυπάμαι που δεν αναλαμβάνει τίποτα από όσα του αναλογούν και που με εξαπάτησε. Με εξαπάτησε με την Torcaso, μου είπε ότι ανήκει σε ξένους, με εξαπάτησε με την Ιταλία, με τον Ιανό, με τη Γκούντρουν, με τον κουνιάδο του, με τις εκλογές. Μου τα γκρέμισε όλα. Τώρα μου μένει μόνο, να αποκαταστήσω το όνομά μου».

«Δεν θα γίνω κατήγορος...»

Από την πλευρά της η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου επέλεξε να μη γίνει -όπως είπε- «κατήγορος» του πατέρα της και αναφερόμενη στους 16 μήνες εγκλεισμού της στις φυλακές και στην αντιμετώπιση των παιδιών της στο σχολείο ξέσπασε σε κλάματα. «Έτρεχαν πίσω από το παιδί μου στο σχολείο και του έλεγαν κλέφτη, φέρτε πίσω τα λεφτά...», είπε η κόρη του πρώην υπουργού μη μπορώντας να συγκρατήσει τα κλάματά της,

«Με έμπλεξαν σε ένα εφιάλτη..»

Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση για τις χρυσές μίζες Αστέριος Οικονομίδης έδειξε τον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα ως τον άνθρωπο που του ανέθετε σειρά αρχιτεκτονικών έργων σε ακίνητα που κατέληξαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο. «Σήμερα πιστεύω ότι ο Ζήγρας κάλυπτε τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Με έμπλεξαν σε ένα εφιάλτη που διαρκεί μήνες. Οι άνθρωποι αυτοί ήξεραν να κρύβουν τα πράγματα και τήρησαν αυτό μέχρι την τελευταία στιγμή..».

«Διαλύθηκε η ζωή μου..»

Στην απολογία της η δικηγόρος Μαρία Ταλίτα – Τσεκούρα υποστήριξε ότι έχει εμπλακεί σε μία υπόθεση χωρίς να ξέρει κανένα κατηγορούμενο. «Όταν διάβασα τα δημοσιεύματα, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ήταν καταστροφικό, η ζωή μου προσωπικά και επαγγελματικά διαλύθηκε», είπε.