ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα με φόντο οικονομία και ενέργεια

Συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα με φόντο οικονομία και ενέργεια

-Στις 22.00 ώρα Ελλάδος το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.

-Που ποντάρει ο Σαμαράς, ποια η στόχευση των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Σαμαράς θα διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου στις 3 το μεσημέρι, ώρα ανατολικής Ακτής, (22:00 ώρα Ελλάδος).

Θα προηγηθεί συνάντηση και γεύμα εργασίας του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει σκοπό να παρουσιάσει μια διευρυμένη ατζέντα με θέματα οικονομίας, αλλά και με περιφερειακά ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα παραστούν ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολαϊν Ατκινσον (ως πρώην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό Μνημόνιο) και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ (ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο) και Μάικλ Σέσαμς (διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC).

Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Αθήνα προσδοκά η επίσκεψή του να λειτουργήσει ως αφετηρία για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, το οποίο συνδιαμορφώνουν η προσπάθεια της χώρας μας να υπερβεί την οικονομική κρίση, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου στον ενεργειακό τομέα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας διεθνώς, αν και από μόνη της η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα συνιστά ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα.

Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκη, η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας, με την αμερικανική πλευρά να επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στην Ελλάδα.

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς - Ομπάμα

Στις συνομιλίες που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον, θα συζητηθεί μια «ευρεία γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η συνεργασία στον αμυντικό τομέα, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θέματα περιφερειακής συνεργασίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου, μέσω της άσκησης της επιρροής του προς ΔΝΤ, στη συζήτηση που εκτιμάται ότι θα ανοίξει μετά τις γερμανικές εκλογές για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και μια δήλωση στήριξης των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Η Αθήνα επιθυμεί να κερδίσει την αμερικανική κατανόηση ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για λήψη επιπλέον μέτρων και το ζητούμενο είναι η στροφή στην ανάπτυξη.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο αναμένεται να κυριαρχήσει και το θέμα της ενέργειας.

Η Ελλάδα, μετά την επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθίσταται σημαντικός ενεργειακός «παίκτης», ενώ οι ΗΠΑ δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου και για την αναβάθμιση της συνεργασίας στο τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ουάσιγκτον επανασχεδιάζει την εξωτερική πολιτική της όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και αναζητεί έμπιστους συνομιλητές. Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντας σταθερότητας. Παράλληλα, η γεωγραφική θέση της και η βάση της Σούδας την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικ’ή επικοινωνία χθες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , κατά την οποία συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις σε Συρία και Αίγυπτο.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό, με επίκεντρο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.

Οι επαφές Σαμαρά

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά άρχισε με επίσκεψη στα γραφεία της «Washington Post», ενώ στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη και την προγραμματισμένη συνάντηση με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι συνολικά διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 850 δισ. ευρώ. Παρών στη συνάντηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, προκειμένου να κάνει μία παρουσίαση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και του νέου επενδυτικού νόμου.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον

Από την «Ουάσινγκτον Ποστ» ξεκινά το απόγευμα τις επαφές του ο Σαμαράς

Στελέχη μεγάλων hedge funds θα δει ο Σαμαράς

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Ομπάμα

Οικονομία και ενέργεια στο επίκεντρο των επαφών Σαμαρά στις ΗΠΑ