ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου

Αρχίζει η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθεί και πάλι ο πρώην υπουργός κ. Άκης Τσοχατζόπουλος προκειμένου να απολογηθεί για τις «μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο κατηγορούμενος, πρώην ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να αναφερθεί με λεπτομέρειες στη βραδιά των Ιμίων και σε όσα συζητήθηκαν μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του ιδίου, ως υπουργού Άμυνας.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να στρέψει τα βέλη του στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε βάρος της δικαιοσύνης καθώς πιστεύει ότι η τελευταία δεν ερεύνησε σωστά την υπόθεση, αφού δεν κάλεσε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να καταθέσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα εμμείνει στο ίδιο μήκος κύματος κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη και σκευωρία εναντίον του, ενώ αναμένεται να υποστηρίξει ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε από κανέναν σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα των TOR-M1 και των υποβρυχίων.

Παράλληλα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τις χειρόγραφες σημειώσεις του, τα εμβάσματα προς τις εξωχώριες εταιρείες Torcaso και Bluebell και την κατάθεση επιταγών στους τραπεζικούς λογαριασμούς του εξαδέλφου του Νίκο Ζήγρα από Σύριο έμπορο όπλων.

Την υπόθεση με τις «μίζες» για τα γερμανικής κατασκευής υποβρύχια, που προμηθεύτηκε η Ελλάδα, επαναφέρει στο προσκήνιο η σχετική έρευνα των γερμανικών αρχών, που πραγματοποιήθηκε σε κοινή εταιρεία των ομίλων EADS και ThyssenKrupp καθώς και στα γραφεία της Rheinmetall στη Γερμανία.

Οι εν λόγω εταιρείες θεωρούνται ύποπτες για δωροδοκία σε σχέση με συμβάσεις εξοπλισμού ελληνικών υποβρυχίων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κρατικού εισαγγελέα στη Βρέμη. Στην Αtlas Electronic, κοινή εταιρεία των δύο ομίλων και την Rheinmetall Defence Electronics έγιναν έρευνες, καθώς θεωρούνται ύποπτες για δωροδοκία ύψους 18 εκατ. ευρώ και για φοροδιαφυγή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.

H ΕΑDS και ThyssenKrupp επιβεβαίωσαν την έρευνα στην κοινή εταιρεία τους, την οποία αγόρασαν από την ΒΑΕ Systems.

Η Rheinmetall δεν έκανε κάποιο σχόλιο, αλλά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, τον οποίο επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, αρνείται τις κατηγορίες.