ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «βλαχοδήμαρχοι» έγιναν πεδίο αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Οι «βλαχοδήμαρχοι» έγιναν πεδίο αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Πεδίο αντιπαράθεσης έγιναν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα σε «βλαχοδημάρχους» κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο.

Πρώτος αντέδρασε πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. «Άραγε δεν κατανοεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί βλαχοδήμαρχους αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς;», διερωτάται ο κ. Ασκούνης και συνεχίζει: «Εκτός και αν εννοεί ότι η ελίτ των ελλήνων ψηφοφόρων, οι εκλεκτοί, είναι μόνο οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας έκανε το Σάββατο εκτενή αναφορά στην προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη. Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, «ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του επιλέγει την πλήρη υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού».

«Πράγματι αυτή είναι μία πολύτιμη παρέμβαση του κ. Τσίπρα στον αγώνα για την χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και το κομματικό κατεστημένο», κατέληξε.

Να ανακαλέσει τις αναφορές του περί «φθαρμένων βλαχοδημάρχων» καλεί τον Αλ. Τσίπρα και ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές».

«Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας, όμως, ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, προσβάλλει, όχι μόνον την πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και τις πλειοψηφίες των πολιτών που τους επέλεξαν», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι χαρακτηρισμοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «συνιστούν ύβρη στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε στη συνέχεια τον κ. Τσίπρα ότι «προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει βρίζοντας», ενώ όπως είπε, οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν ταυτόχρονα, μια προσπάθεια καθυπόταξης της αυτοδιοίκησης στο κόμμα του.

Τον κάλεσε τέλος να ανακαλέσει τις «ύβρεις» και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν.

Την διαφωνία του με τον προσδιορισμό «βλαχοδήμαρχοι» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό όμως και ο βουλευτής του κόμματος Δημ. Τσουκαλάς.

«Προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα αυτήν τη λέξη. Οι δήμαρχοι, μ' αυτό που ασχολούνται αυτήν τη στιγμή, είναι να ακολουθούν τις επιταγές της κυβέρνησης και του «Καλλικράτη» και τίποτε άλλο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δήμαρχοι πρέπει να αναλάβουν έναν ρόλο, να βάλουν τον κόσμο μπροστά και να διεκδικήσουν. Και σήμερα κάθε άλλο παρά διεκδίκηση βλέπουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει δημάρχους που είχαν στο παρελθόν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι «αν υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις, θα αξιολογηθούν. Μέσα στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής είναι και το θέμα των πλατειών συμμαχιών».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές πολύ σύντομα «βλέπει» ο Αλ. Τσίπρας

Βολές Ασκούνη κατά Τσίπρα για τους... βλαχοδήμαρχους

Διαφωνεί με τo ...«βλαχοδήμαρχοι» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς

Μιχελάκης: Να ανακαλέσει τις ύβρεις προς τους δημάρχους ο Τσίπρας