ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσδοκίες για τις γερμανικές εκλογές -Τι λένε ευρωβουλευτές

Προσδοκίες για τις γερμανικές εκλογές -Τι λένε ευρωβουλευτές

Με ενδιαφέρον όλη η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα περιμένουν τις γερμανικές εκλογές.Τί λένε εκείνοι που διαβουλεύονται καθημερινά για την ευρωκρίση στην καρδιά της Ευρώπης; Ανάμεσά τους και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέτα Γιαννάκου.

Για τον Γάλλο Ζοζέφ Ντολ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η απάντηση στο ερώτημα «τί περιμένει από τις γερμανικές εκλογές» είναι σαφής: «Αυτό που περιμένω είναι να επανεκλεγεί η Άγκελα Μέρκελ» λέει ο Γάλλος πολιτικός στην Deutsche Welle. «Το θεωρώ πολύ σημαντικό για μένα, αλλά και για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε την ηγεσία και την ήρεμη δύναμη της Μέρκελ, η οποία είναι πυλώνας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ελπίζω λοιπόν να επανακλεγεί και πιστεύω, ότι έτσι θα γίνει τελικά».

Κριτική για τη μονόπλευρη λιτότητα στην Ελλάδα

Διαμετρικά αντίθετη άποψη εκφράζει η συμπροεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων στο Στρασβούργο Ρεμπέκα Χαρμς: κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι επιμένει στη μονόπλευρη λιτότητα και στον δραστικό περιορισμό του δημοσίου χρέους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των περικοπών στην οικονομική ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα για το τι πηγαίνει στραβά στην Ευρώπη», επισημαίνει. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε επ΄ άπειρον τη μονόπλευρη λιτότητα, η οποία δεν οδηγεί σε εξυγίανση του προϋπολογισμού και επιπλέον καταστρέφει την ελληνική οικονομία. Έχουμε εστιάσει υπερβολικά στο δημόσιο χρέος, ενώ παραβλέπουμε τα ρίσκα που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες- κάτι που απειλεί εξίσου, αν όχι περισσότερο, τη σταθερότητα της οικονομίας».

Επιπλέον, υποστηρίζει πως το Βερολίνο έχει μπλοκάρει σοβαρές μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προφανώς λόγω της προεκλογικής περιόδου. «Στην Ευρώπη αυτό που ελπίζουν από τις γερμανικές εκλογές είναι ότι θα εγκαταλειφθεί η τακτική της κωλυσιεργίας σε θέματα που θεωρούνται σημαντικά για το ευρώ, όπως η τραπεζική ένωση. Κάθε φορά που η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου διεκδικούσε επιπλέον αρμοδιότητες για να προωθήσει τη νομισματική ένωση ή το κανονιστικό πλαίσιο για τις χρηματαγορές, προσκρούει στην αντίσταση της Γερμανίας» συμπεραίνει η Ρεμπέκα Χαρμς.

«Η Γερμανία θέλει να διατηρήσει το οικοδόμημα»

Η ίδια η καγκελάριος αντικρούει με έμφαση τις αιτιάσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι «δεν γνωρίζει ούτε μία μεταρρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να έχει σταματήσει λόγω του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία». Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέτα Γιαννάκου, λέγοντας ότι οι κύριες επιλογές του Βερολίνου δεν εξαρτώνται από προεκλογικές σκοπιμότητες, αλλά ούτε καν από μετεκλογικές ζυμώσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

«Η γερμανική πολιτική κρύβει μέσα της μία στρατηγική, η οποία δεν θα έχει αποκλίσεις, είτε συνεταιριστούν με τους φιλελεύθερους οι χριστιανοδημοκράτες, είτε με τους σοσιαλιστές. Εν πάση περίπτωση, εγώ δεν πιστεύω ότι ορισμένες κινήσεις της Γερμανίας οφείλονται σε προεκλογικούς λόγους».

Θα υπάρξει όμως αλλαγή πολιτικής προς την Ελλάδα- είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο- μετά τις 22 Σεπτεμβρίου;

«Προς το χειρότερο όχι, δεν το βλέπω. Νομίζω ότι η όλη στάση της Γερμανίας καθορίζεται από την αντίληψή της περί Ευρώπης. Η Γερμανία έχει επίγνωση ότι χωρίς την Ευρώπη καμία χώρα, μόνη της, δεν είναι τίποτα. Νομίζω ότι την ενδιαφέρει να διατηρήσει το οικοδόμημα και επ΄αυτού μπορεί ίσως να κάνει κάποιες κινήσεις», λέει η Μαριέτα Γιαννάκου στην DeutscheWelle.

«Φοβούνται ότι θα χάσουν ψήφους»

Και αν ακόμη δεν καταφέρουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, το σημαντικό είναι να τα συζητήσουμε τουλάχιστον μετά τις εκλογές, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Γιούργκεν Κλούτε. Σήμερα δεν συμβαίνει ούτε καν αυτό, λέει ο Κλούτε, ο οποίος μάλιστα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, περιλαμβάνει στην κριτική του ακόμα και το δικό του κόμμα:

«Νομίζω ότι μετά τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου θα έχουμε στη Γερμανία μία πιο έντονη συζήτηση για την Ευρώπη» δηλώνει ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς. Σήμερα κανένα από τα πολιτικά κόμματα, και σε αυτά συμπεριλαμβάνω και το ίδιο μου το κόμμα, δεν έχει το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα, γιατί φοβάται ότι θα χάσει ψήφους. Ελπίζω λοιπόν ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε μία πιο ανοιχτή συζήτηση για τον ρόλο της Γερμανίας στην κρίση».