ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξι χρόνια κρίσης και η Χρυσή Αυγή

Έξι χρόνια κρίσης και η Χρυσή Αυγή

Η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της να οδηγήσουν στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

«Εάν πει κανείς σε κάποιον αόμματο, ότι ξαφνικά βρήκε το φως του, τότε συχνά το αποδίδει στις προσευχές και θεωρεί ότι η προσευχή φέρνει και την υγεία», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Έτσι έχει γίνει και με την Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της εξυγίανσης των οικονομικών της, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες έχουν συμφιλιωθεί με την τύχη τους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις γίνεται σαφές ότι η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά. Στην τρίτη θέση του πολιτικού χώρου βρίσκεται το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, στο κέντρο όμως υπάρχει ένα κενό που όλο και μεγαλώνει», παρατηρεί η εφημερίδα.

Η αυστριακή εφημερίδα die Presse με τον ερωτηματικό τίτλο «μόνο άλλα έξι χρόνια κρίσης;» αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάζοντας το ανεδαφικό του στόχου. «Ο έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να ηρεμήσει τους συμπατριώτες του με ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Εν μέσω κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα εξαγγέλλει ότι σε 6 χρόνια το επίπεδο ζωής θα φτάσει σε αυτό προ της κρίσης. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση από το 2008. Οι εξαγωγές αυξάνονται όπως και ο τουρισμός, αλλά και η ανεργία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης γιατί η κατανάλωση έχει πέσει. Για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται νέοι επενδυτές που δεν υπάρχουν εντός και εκτός της χώρας», υπενθυμίζει ο αυστριακός αρθρογράφος.

πηγη DW