ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Deutsche Welle: Η Χρυσή Αυγή έχει συμμάχους σε όλη την Ευρώπη

Deutsche Welle: Η Χρυσή Αυγή έχει συμμάχους σε όλη την Ευρώπη

Η δικτύωση ακροδεξιών οργανώσεων στην Ευρώπη αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Την ίδια ώρα έντονες ανησυχίες εκφράζονται για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει το φαινόμενο στις επόμενες ευρωεκλογές. Η δολοφονία του Έλληνα ράπερ και αντιφασίστα ακτιβιστή Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής στις 18 Σεπτεμβρίου λειτούργησε ως απότομο «ξύπνημα» για τα αντανακλαστικά των ελληνικών Αρχών, όμως η υπόλοιπη Ευρώπη ακόμα παρακολουθεί με αμηχανία τον ναζισμό να εξαπλώνεται σαν τη «μαύρη πανώλη».

Η Χρυσή Αυγή έχει «συμμάχους» σε όλη την Ευρώπη, τονίζει δημοσίευμα της ελληνόφωνης υπηρεσίας της γερμανικής Deutsche Welle. Το 2004 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου (ENF), όπου μετέχουν μεταξύ άλλων, το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα NPD καθώς και η ακροδεξιά Ισπανική Φάλαγγα. Στη Γερμανία οι πρόσφατες έρευνες στην υπόθεση των δολοφονιών της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU έχουν οδηγήσει σε σειρά αποκαλύψεων σχετικά με τη δράση ενός διευρυμένου δικτύου ακροδεξιών οργανώσεων ανά την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό επιστήμονα και ειδικό σε θέματα ακροδεξιού εξτρεμισμού Χάγιο Φούνκε, ποικίλα νεοναζιστικά δίκτυα ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται σε διεθνές πλέον επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ίσως και νωρίτερα.

Από την πλευρά του ο Αντρέας Σπάιτ συγγραφέας του βιβλίου «Η άκρα δεξιά στην Ευρώπη. Κινήματα και κόμματα στους δρόμους και τα κοινοβούλια», διακρίνει τρεις βασικούς τομείς νεοναζιστικής δράσης: στη μουσική σκηνή της νεοναζιστικής υποκουλτούρας, στους κόλπους υποστηρικτών αυτής της ιδεολογίας που καταφεύγουν στη βία και στους εκπροσώπους του χώρου που έχουν εκλεγεί στην επίσημη πολιτική σκηνή.

Πανευρωπαϊκή δικτύωση

Για «τουρισμό ακροδεξιάς βίας» κάνουν λόγο οι ειδικοί. Σύμφωνα με έρευνες, η συνεργασία ακροδεξιών μορφωμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου είναι στενή. Ακροδεξιές οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η «Ku Κlux Klan», η «Combat 18» ή η «Blood and Honour» έχουν υποθάλψει κατά καιρούς ακροδεξιούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα σε άλλες χώρες. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η διασυνοριακή πλέον ακροδεξιά βία. «Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις Γερμανών νεοναζί που ταξιδεύουν στην Τσεχία για να λάβουν μέρος σε ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ρομά ή στην Ελλάδα για να δουν από κοντά πως λειτουργεί η Χρυσή Αυγή», εξηγεί ο Σπάιτ, χαρακτηρίζοντας αυτές τις διασυνδέσεις ως «τουρισμό ακροδεξιάς βίας».

Επικίνδυνες «διασυνδέσεις» ενόψει ευρωεκλογών

Από την άλλη πλευρά, πολλές ευρωπαϊκές ακροδεξιές κομματικές οργανώσεις προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή εισχωρώντας πλέον στα όργανα άσκησης ευρωπαϊκής πολιτικής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερία και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Εθνικών Κινημάτων, δύο ευρωπαϊκών συνασπίσεων ακροδεξιών κομμάτων που αναμένεται να κατέβουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον Αντρέας Σπάιτ, η οργανωμένη συστράτευση νεοναζιστών εκτός των εθνικών συνόρων είναι ένα φαινόμενο με ρίζες που πρέπει να αναζητηθούν στο παρελθόν. «Οι νεοναζί δεν σκέφτονται με όρους εθνικών συνόρων», εξηγεί ο κ. Σπάιτ. «Θέλουν να δουν τη λευκή φυλή να έχει την εξουσία στον κόσμο».

Αντιεβραΐσμός: ο κοινός τόπος νεοναζιστών και ισλαμιστών

Επίσης ένα άλλο κοινό σημείο νεοναζιστών από διάφορες χώρες είναι το μίσος απέναντι στους Εβραίους. Έτσι εξηγείται μάλιστα γιατί πολλοί εξ αυτών τρέφουν σεβασμό απέναντι στον πρώην πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε ταχθεί ευθέως υπέρ της «καταστροφής» του Ισραήλ. Ως εκ τούτου δεν είναι άγνωστο και το φαινόμενο «συμπάθειας» μεταξύ ισλαμιστικών και νεοναζιστικών κύκλων ως προς το θέμα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση ο Αντρέας Σπάιτ εκτιμά πως η εμφάνιση εκπροσώπων του νεοναζιστικού χώρου θα είναι πιο δυναμική ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού αναμένεται να εκμεταλλευτούν την συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της αποδυνάμωσης της μεσαίας τάξης στον ευρωπαϊκό χώρο για να προωθήσουν ακροδεξιά ιδεολογήματα.

Διαβάστε επίσης:

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 93χρονο φρουρό του Άουσβιτς

Γερμανοί ακροδεξιοί έστειλαν σε μετανάστες εισιτήρια για να φύγουν

Γαλλία: Τρομοκρατική επίθεση φέρεται να ετοίμαζε Νορβηγός νεοναζί