ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Σταθερός πυλώνας της διεθνούς ασφάλειας το ΝΑΤΟ

Σαμαράς: Σταθερός πυλώνας της διεθνούς ασφάλειας το ΝΑΤΟ

«Σταθερό πυλώνα του διεθνούς συστήματος ασφαλείας» μέσα σε ένα «ρευστό και αβέβαιο» περιβάλλον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το ΝΑΤΟ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως ο ΟΗΕ έχει την πρωταρχική ευθύνη για την τήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και πως ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας παραμένει βασικός στόχος της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε, ωστόσο, τον ρόλο του ΝΑΤΟ συμπληρωματικό και πολύ ουσιαστικό, καθώς –όπως είπε- έχει επιδείξει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της πειρατείας, συμβάλλοντας και στην κυβερνοάμυνα.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και θα συνεχίζει, παρά τη δημοσιονομική πίεση, να συμμετέχει ενεργά στη συμμαχία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν, εξήρε τον διαχρονικό ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τη χώρα μας, η οποία, όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι υποφέρει από την οικονομική κρίση, συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στους στόχους που θα έχει η σύνοδος κορυφής του χρόνου στη Βρετανία, προσβλέποντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, στη φωνή της Ελλάδας και στις προτάσεις της για το μέλλον της συμμαχίας.