ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε η Βουλή

Άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε η Βουλή

Το δρόμο προς τη δικαιοσύνη για τους έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άνοιξε η Ολομέλεια της Βουλής.

Την άρση της ασυλίας έξι βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος αποφάσισε πριν από λίγο η Ολομέλεια της Βουλής.

Οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος εγκαλούνται για σοβαρότατα αδικήματα.

Πρόκειται για τους Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο και Στάθη Μπούκουρα. Τρεις εξ αυτών - Γερμενής, Ηλιόπουλος και Μπούκουρας - κατηγορούνται για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, στο αίτημα άρσης ασυλίας των βουλευτών Π. Ηλιόπουλο, Ε. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή, 246 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο, που είναι του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Για τους συγκεκριμένους βουλευτές ανοίγει πλέον ο δρόμος, προκειμένου να τους απαγγελθεί η κατηγορία για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να κληθούν σε απολογία.

Για τον Η. Παναγιώταρο αίρεται η ασυλία για δύο παλαιότερες υποθέσεις του η πρώτη με 247 ψήφους υπέρ και η δεύτερη με 246 ψήφους υπέρ και ένα «παρών» που είναι του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρο.

Για τον Ηλ. Κασιδιάρη αίρεται η ασυλία για παλαιότερη υπόθεση με 247 ψήφους υπέρ. Για τον Χρ. Αλεξόπουλο αίρεται η ασυλία με 246 ψήφους υπέρ και ένα «λευκό».

Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ιωάννη Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) με 4 υπέρ, 242 κατά, 1 παρών. Αποφάσισε όμως την άρση ασυλίας για τους κ.κ. Χρήστο Κέλλα (ΝΔ) με 195 ψήφους υπέρ, 42 κατά, 10 παρών και του Μιχάλη Ταμήλου (ΝΔ) με 185 υπέρ, 45 κατά, 17 παρών για πρώτη υπόθεσή του και ακόμη με 194 υπέρ, 30 κατά και 15 «παρών» για δεύτερη υπόθεσή του.

Σε λίγες ημέρες πάντως, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή και η υπόθεση της συζύγου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια για την σφαίρα που επιχείρησε να περάσει στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ προς το Νίκο Μιχαλολιάκο, αλλά και δεύτερη υπόθεση του Ηλία Παναγιώταρου για πρόκληση άλλων επεισοδίων.

Χθες Τρίτη πάντως, οι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός προκάλεσαν για άλλη μια φορά, υποβάλλοντας αίτημα να παραστούν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία, σε μια εμφανή προσπάθεια να στηρίξουν τους ομοϊδεάτες τους.

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την υπερψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο η Βουλή να εμφανιστεί ενωμένη και να εκπέμψει ένα βροντερό «ναι» στην θεσμική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ο Γιάννης Μιχελάκης μετά τις άκαρπες επαφές που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων, θα συνεχίσει και σήμερα τις συζητήσεις.

Αποχώρησε από την Ολομέλεια η Χρυσή Αυγή

Χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας εννέα βουλευτών, έξι εκ των οποίων από το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Την αποχή ανακοίνωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, «για να μη νομιμοποιήσουμε την κατάλυση του Συντάγματος», όπως είπε…

Να έχει μόνιμη άρση ασυλίας ζήτησε λίγο νωρίτερα ο Ηλίας Παναγιώταρος, υποστηρίζοντας ότι οι «τέως ψηφοφόροι» της ΝΔ καταλαβαίνουν το «σόου» που έγινε με τις συλλήψεις στελεχών της ΧΑ, «γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια» όλοι τους θεσμούς και εγκαταλείπουν το κυβερνητικό κόμμα για να πάνε μαζικά στην ΧΑ.

Για «άθλια σκευωρία» και πολιτικές διώξεις μίλησε ο Ηλίας Κασιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί εκτελούν ξένες εντολές και ζητώντας στο εδώλιο να καθίσουν όσοι ξεπούλησαν την χώρα.

Σε συγκινητικό τόνο μίλησε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι διώκεται για τα πιστεύω και όχι για τις πράξεις του, αφού δεν έχει κάνει τίποτα μεμπτό. Αναφέρθηκε στην αγέννητη κόρη του που θα γεννηθεί σε λίγες ημέρες, και για την οποία είπε πως όταν τον ρωτήσει γιατί διώχθηκε να πει πως κάποτε θεωρήθηκε έγκλημα να αγαπάς την πατρίδα σου ανιδιοτελώς, να δίνεις τον μισθό σου ή και το αίμα σου για όσους το χρειάζονται. Υποστήριξε ότι τα πιστεύω του στηρίζονται σε δύο άξονες, την αγάπη για την πατρίδα και την αγάπη για τους συνανθρώπους του. «Όταν η κόρη μου θα βλέπει το βίντεο, θα έχω δικαιωθεί, το δίκαιο θα έχει επιστρέψει στον τόπο του», είπε, αφού απήγγειλε τους στίχους του Κωστή Παλαμά «θα έρθουν θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι εχθροί».

Την άρση της ασυλίας του για να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και να λάμψει εκεί η αλήθεια, ζήτησε από την πλευρά του ο Στάθης Μπούκουρας.

Διαβάστε επίσης:

Στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής

Κασιδιάρης κατά… πάντων στη Βουλή