ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μητέρα όλων των μαχών» αύριο στη Βουλή για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η «μητέρα όλων των μαχών» αύριο στη Βουλή για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αποστολή του Τσίπρα: Να ταυτίσει τον Σαμαρά με το Βενιζέλο και τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Σκληρή -ίσως σκληρότερη από κάθε άλλη φορά- θα είναι η αυριανή επίθεση που θα εξαπολύσει ο Αλέξης Τσίπρας στο "δίδυμο" της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οφθαλμοφανής: να ταυτίσει τον Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να πυροδοτήσει στο εσωτερικό της ΝΔ τις φωνές που λένε ότι "δεν μπορούμε να συμπορευόμαστε άλλο με το ΠΑΣΟΚ".

Η στρατηγική του Τσίπρα είναι να καταδείξει αύριο για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας την πλήρη συμπόρευση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της ιστορικής παράταξης της ΝΔ θα αναγκαστεί -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- να παρέχει πλήρη πολιτική στήριξη και κάλυψη που εναγωνίως επιζητά ο -στριμωγμένος από τις εξελίξεις λόγω της υπόθεσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά- Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από κύκλους της ΝΔ, η κάλυψη που θα αναγκαστεί να παράσχει ο Σαμαράς στο Βενιζέλος δεν θα αρέσει σε μία μερίδα των βουλευτών της ΝΔ, που στις εκλογικές τους περιφέρειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους που θεωρούν "ντροπιαστικό" να βλέπουν να συμπορεύεται η ΝΔ με το "λερωμένο από την 20ετή διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ". Αποκαλύπτεται ότι ό στόχος του Τσίπρα είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμος και αφορά στα αντανακλαστικά της παραδοσιακής μερίδας των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ που δεν βλέπουν με καλό μάτι τον πολιτικό γάμο μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, και άλλοτε θανάσιμων αντιπάλων.

Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι ο Τσίπρα στην ομιλία του δεν θα διστάσει να επικαλεστεί ακόμα και ιστορικές εκφράσεις που εχουν ειπωθεί από τα χείλη των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου για να αναδείξει τον "καιροσκοπικό χαρακτήρα της συγκυβέρνησης μπροστά στην διατήρηση της εξουσίας", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέβαιο είναι ότι στην αυριανή συζήτηση η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ενα σοβαρό ερώτημα που αφορά το "μέχρι που μπορούν άραγε να φθάσει η ταύτιση των δύο κομμάτων", την ώρα που η ψυχολογική και ιδεολογική απόσταση των παραδοσιακών γαλάζιων και πράσινων ψηφοφόρων παραμένει αγεφύρωτη.

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερη ημέρα συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής

Πρόταση μομφής: Μετρούν «κεφάλια» και ψάχνουν για «αντάρτες»

Η πρόταση μομφής ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου»

«Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές»

Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε το τελευταίο του «χαρτί»!

ΠΑΣΟΚ: Ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα!

Τι ορίζει ο Κανονισμός για την πρόταση δυσπιστίας

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ