ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προχωρά η διαβούλευση για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

Προχωρά η διαβούλευση για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

Στην επόμενη φάση της διαβούλευσης για την κατάρτιση του νέου διετούς Σχεδίου Δράσης Ανοικτής Διακυβέρνησης, καλεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τους κοινωνικούς φορείς, με επιστολή της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «το νέο εθνικό Σχέδιο Δράσης θα υποβληθεί, τον Μάρτιο του 2013, στη διεθνή πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership), η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της διαφάνειας στην πολιτική ζωή, την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών, την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη ανοιχτή διακυβέρνηση και την ανοιχτή πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία».

Επισημαίνεται δε, ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν περιορίζει τον διάλογο με δεσμευτικά κείμενα στρατηγικής, αλλά αντιθέτως καλεί τις ανεξάρτητες Αρχές, συνομοσπονδίες, συνδέσμους, επιμελητήρια να υποβάλλουν οι ίδιοι τις προτάσεις τους, ειδικές και γενικές, βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί το Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση. Οι προτάσεις αφορούν στους τομείς:

- Δημόσια συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
- Διαφάνεια και λογοδοσία.
- Ανοιχτή διάθεση της δημόσιας πληροφορίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το σύνολο των προτάσεων θα συζητηθούν σε σειρά εργαστηρίων διαλόγου που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2014. Ήδη, έχει ξεκινήσει αντίστοιχη συνεργασία με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, ώστε να καταγραφούν και οι δικές τους προτάσεις, ενώ τον ερχόμενο Φεβρουάριο το Σχέδιο Δράσης θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση μέσω του opengov.gr.