ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη

Τσίπρας: Αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού αλλά και σκληρή κριτική κατά της τρόικας άσκησε σε συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Euronews για την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αναξιοπρεπή θέση και ο Έλληνας πρωθυπουργός «δε μπορεί να αποφασίσει τίποτα μόνος του αν δεν ρωτήσει κάποιους δευτεροκλασάτους υπαλλήλους της τρόικας που πολλές φορές υποδεικνύουν σχιζοφρενικές επιλογές».

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν ανέφερε ότι πρόκειται για «μία μεγάλη πρόκληση για μένα προσωπικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και το αντίστροφο.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην πρόταση για ευρωπαϊκή διάσκεψη με αντικείμενο τη διαγραφή του χρέους, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μία βιώσιμη και επωφελής πρόταση» για τους ευρωπαίους φορολογούμενους.

«Με την πολιτική της Μέρκελ ο ευρωπαϊκός Νότος θα χρειάζεται διαρκώς νέα δάνεια. Γιατί η λιτότητα μας οδηγεί στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και σε νέο δανεισμό», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και το αντίστροφο. Οπότε μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τους λαούς της Ευρώπης, μία πέτρα που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και θα δώσει την ευκαιρία για μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη», είπε.

Στόχος «να πείσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες στο σύνολό τους ότι προτείνουμε μια βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση, επωφελή για τους ίδιους».

Τέλος, σχολίασε τις εξελίξεις στο μέτωπο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. «Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη έχει πάψει να εκφράζει και να εκπροσωπεί τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που τη στήριξαν. Η Σοσιαλδημοκρατία σήμερα έχει χάσει την κοινωνική της εκπροσώπηση. Και στην πολιτική, όπως και στη φυσική τα κενά καλύπτονται. Και στην Ελλάδα, το κενό έχει ήδη καλυφθεί. Το καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ».