ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ για λειτουργία τηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ για λειτουργία τηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Την άμεση σύσταση και λειτουργία ενός φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη που θα εκπέμπει σε όλη την περιφέρεια ανεξάρτητο 24ωρο πρόγραμμα ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

«Έξι μήνες μετά την αιφνιδιαστική και ακαριαία κατάργηση της πρώην ΕΡΤ Α.Ε., που συνοδεύτηκε από εξαγγελίες για μια νέα, εξυγιασμένη, αναβαθμισμένη και πλήρως λειτουργούσα δημόσια ραδιοτηλεόραση, η ελληνική περιφέρεια,και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, με ό,τι διαχρονικά μεταφέρουν, εκφράζουν και συμβολίζουν, κυρίως η Θεσσαλονίκη τόσο στο ευρύτερο βαλκανικό προσκήνιο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στους ανοιχτούς ορίζοντες του Οικουμενικού Ελληνισμού, παραμένουν, από την άποψη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, «τυφλές και κωφάλαλες» τονίζεται στο ψήφισμα.

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τη Λειτουργία Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη - Φωνή στην Περιφέρεια:

«Έξι μήνες μετά την αιφνιδιαστική και ακαριαία κατάργηση της πρώην ΕΡΤ Α.Ε., που συνοδεύτηκε από εξαγγελίες για μια νέα, εξυγιασμένη, αναβαθμισμένη και πλήρως λειτουργούσα δημόσια ραδιοτηλεόραση,η ελληνική περιφέρεια, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, με ό,τι διαχρονικά μεταφέρουν, εκφράζουν και συμβολίζουν, κυρίως η Θεσσαλονίκη τόσο στο ευρύτερο βαλκανικό προσκήνιο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στους ανοιχτούς ορίζοντες του Οικουμενικού Ελληνισμού, παραμένουν, από την άποψη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, «τυφλές και κωφάλαλες».

cf88ceb7cf86ceb9ceb1cebaceae-cf84ceb7cebbceb5cf8ccf81ceb1cf83ceb7

Αντί ενός εθνικού φορέα που θα λειτουργεί ως αξιόπιστο αντίβαρο στην ιδιωτική ενημέρωση και θα αποτελεί τη φωνή της Ελλάδας, το σήμα της ελληνικής περιφέρειας, τον κόμβο του πολιτισμού, της παιδείας και των τεχνών, το μέσο επικοινωνίας της Ελλάδας με τον κόσμο και το μοχλό της ανάπτυξης, κυκλοφορούν σενάρια που θέτουν σύμπασα την περιφέρεια σε πλήρη αποκλεισμό, καταργώντας ή φιμώνοντας τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων μέσω των οποίων εκφράζονται καθημερινά σε όλα τα πεδία και επίπεδα του δημόσιου βίου και της δημιουργίας.

Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, απομακρύνεται η προοπτική ενός ισχυρού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού πυλώνα στη βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα καλύπτει το σύνολο της περιφέρειας της χώρας και θα αναδεικνύει χωρίς επιλεκτικές αντιλήψεις και νοοτροπίες κάθε δράση και ιδέα του εθνικού περιφερειακού γίγνεσθαι. Απέναντι σε όλα όσα κυοφορούνται σε κάποιους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, που έχουν κάθε λόγο να περιορίσουν και να ελέγξουν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης, ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας.

Διατρανώνουμε την απαίτησή μας για άμεση εγκατάλειψη κάθε τέτοιας σκέψης και σχεδίου διότι το επιβάλλουν λόγοι εθνικοί, δημοκρατίας, πολιτισμού, παιδείας, πλουραλιστικής έκφρασης και ανάπτυξης, που υπηρετείται μέσα από αρχές και πολιτικές αποκέντρωσης.
Με δεδομένο το κενό που αναδείχθηκε με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο στη διάρκεια των έξι προηγούμενων μηνών, η Κ.Ε.Δ.Ε. τονίζει την αδήριτη ανάγκη:

• Να συσταθεί και να λειτουργήσει άμεσα ένας φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη που θα εκπέμπει σε όλη την περιφέρεια ανεξάρτητο 24ωρο πρόγραμμα.

• Να είναι το κανάλι της περιφέρειας, όπως κι αν ονομαστεί, και να καλύπτει το σύνολο της χώρας.

• Ο φορέας αυτός πρέπει να αναβαθμισμένος, πλήρως και σωστά στελεχωμένος και εξοπλισμένος, ώστε να μπορεί να επιτελεί το ρόλο και την αποστολή του με τους ίδιους ανταγωνιστικούς όρους, και μάλιστα σε επίπεδο βαλκανικής ενδοχώρας.

index

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης που απαιτείται κι επιβάλλεται, γιατί είναι γνωστή η παθογένεια που υπήρξε στη δημόσια τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια, και χάριν της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, είναι απολύτως αναγκαίο το κράτος να επιδιώξει την ισόρροπη κατανομή των εδρών των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μεταξύ του κέντρου, της Αθήνας, και της περιφέρειας.

Οι τοπικές κοινωνίες, όπως εκφράζονται μέσα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους φορείς και τους συλλόγους, έχουν λόγο, έχουν φωνή, έχουν άποψη και πρέπει να ακούγονται, όχι να φιμώνονται και να καταργούνται.

Η ελληνική περιφέρεια διαθέτει πλούσιο και ικανό τοπικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα και δικαιούται και πρέπει να προβάλλεται και να αναδεικνύεται στο πλαίσιο ενός πλούσιου δημόσιου διαλόγου που θα υπηρετεί τον κοινό στόχο της πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης. Σ' αυτή την κατεύθυνση, κάθε τέτοια προσπάθεια θα βρει σύσσωμη την αυτοδιοικητική οικογένεια σύμμαχο και συμπαραστάτη, ενώ κάθε αντίθετη θα είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει αποδεκτή».