ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις φυλακές Διαβατών επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Τις φυλακές Διαβατών επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Τον υπερπληθυσμό των φυλακών Διαβατών και την ανάγκη επέκτασης του θεσμού της χορήγησης αδειών σε έγκλειστους, διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκε το παραπάνω σωφρονιστικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης.

Όπως διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας ήταν οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης και Γιάννα Γαϊτάνη, ο υπέρογκος αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών συνεπάγεται μια σειρά από προβλήματα τόσο ως προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος όσο και ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα υπερπληθυσμού είναι «αποτέλεσμα της ανελαστικότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι υπόδικοι», καθώς -όπως επισημαίνεται- «η επιβολή της προσωρινής κράτησης αντί να αποτελεί την εξαίρεση αποτελεί τον κανόνα της πλημμελούς εφαρμογής των νόμων που έχουν ψηφιστεί για αποσυμφόρηση των φυλακών».

97ca7932511e66db8be085a90ae13bc2 XL

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τη διεύθυνση των φυλακών, την αρμόδια για αυτές εισαγγελέα και τον αρμόδιο κοινωνικό λειτουργό, οι οποίοι απαρτίζουν το συμβούλιο που κρίνει τα αιτήματα για χορήγηση αδειών στους κρατούμενους. Το τελευταίο αυτό θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κι όπως επισημάνθηκε οι παραβιάσεις των αδειών από τη μεριά των κρατουμένων αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό, κάτι που δε συνηγορεί στην αλλαγή του θεσμού, αντιθέτως επιβάλλεται η επέκτασή του. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κοινή παραδοχή ήταν ότι ο θεσμός της χορήγησης αδειών είναι σημαντικός για το εξαιρετικά παθογενές σωφρονιστικό μας σύστημα, όπως κι ότι η παραβίαση των όρων χορήγησης άδειας από κάποιον κρατούμενο -όποιος και να είναι αυτός- δεν μπορεί να αποτελεί λόγο ώστε να καταργηθεί ο θεσμός αυτός ή να τροποποιηθούν προς το δυσμενέστερο οι όροι χορήγησης των αδειών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ορίστηκε, επίσης, ειδική συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με το σωματείο των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τα προβλήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Αιφνιδιαστικά στις Φυλακές ο Συνήγορος του Πολίτη