ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τρεις κλάδους χωρίζεται πλέον η ΕΛ.ΑΣ.

Σε τρεις κλάδους χωρίζεται πλέον η ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως είπε ο ίδιος στην συνέντευξη Tύπου είναι ένα νομοθέτημα που φιλοδοξεί να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής.

Το πρώτο τμήμα του Νομοσχεδίου αφορά το υπουργείο

«Είναι ένα πολύ μεγάλο νομοθέτημα επακόλουθο της ολιστικής προσέγγισης. Το πρώτο τμήμα του αφορά το ίδιο το Υπουργείο. Νομίζω ότι ξέρετε όλοι ότι στην πραγματικότητα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπήρχε ως ένα κέλυφος, το οποίο εκμεταλλευόταν τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για να υπάρχει ως Υπουργείο. Δεν είναι αυτή η ορθή αντίληψη για ένα Υπουργείο του 21ου αιώνα, με αυτές τις αρμοδιότητες.

Με αυτό το νομοθέτημα λοιπόν, ιδρύεται στο Υπουργείο Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, δηλαδή δημιουργείται διοικητικός κορμός στο Υπουργείο. Επίσης «από-αστυνομικοποιείται» το Υπουργείο. Μετατρέπεται σε ένα πολιτικό Υπουργείο με τις Υπηρεσίες του».

Το δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου αφορά την Ελληνική Αστυνομία

«Στην Ελληνική Αστυνομία κάνουμε μία ριζική τομή. Όπως ξέρετε, στην πραγματικότητα η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί σήμερα με ένα νομοθέτημα του 1984 και διάφορες εμβαλωματικές ρυθμίσεις, το οποίο βίαια, χωρίς βαθιά μελέτη, συγχώνευσε τότε, το 1984, πριν από 30 χρόνια δηλαδή, την Αστυνομία και τη Χωροφυλακή.

Τώρα πια έχουμε πλούσια εμπειρία, αλλά έχουμε και σαφή γνώση των συνθηκών που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία, για να υπηρετήσει καλύτερα τον Έλληνα πολίτη, να προστατεύσει τη ζωή του, την αξιοπρέπειά του, την περιουσία του, την ασφάλειά του.

Η Ελληνική Αστυνομία θα διαρθρώνεται με το καινούργιο σύστημα σε τρεις διακριτούς αυτόνομους, υπογραμμίζω την λέξη αυτόνομους, Κλάδους. Ο ένας είναι ο Κλάδος της Τάξης, ο άλλος είναι ο Κλάδος της Ασφάλειας και ο τρίτος είναι ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων.

nea domi

Επίσης παύει να υπάρχει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Δημιουργείται Επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών αυτόνομων Κλάδων. Πιστεύουμε ότι με την κατάργηση ακόμη των ενδιάμεσων βαθμίδων διευκολύνουμε την ευέλικτη και αποδοτική λειτουργία της.

Πρέπει να σας πω ότι έχουμε πολύ μεγάλες ελπίδες για το Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων που ιδρύουμε και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου των Συνόρων, της Μετανάστευσης και του Ασύλου, σαν μία ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να μπουν στην πατρίδα μας».

• Το τρίτο τμήμα του νομοσχεδίου αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών

«Οφείλει να αναβαθμιστεί δραστικά η εκπαίδευση, και στο επίπεδο της σχολής Αστυφυλάκων και των Αξιωματικών και στα Μεταπτυχιακά και στη σύνδεση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και στην σύνδεση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής και τις μεταπτυχιακές σπουδές», είπε ο κύριος Δένδιας.

«Επίσης κάνουμε μια νέα προσπάθεια για να δεθεί αυτή η νέα αστυνομία, αν μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω, και με την κοινωνία», πρόσθεσε.

-Θεσπίζεται η λειτουργία Επιτροπής Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας

«Ώστε να υπάρχει ομπρέλα διασύνδεσης της αστυνομίας με την κοινωνία σε επίπεδο περιφέρειας», τόνισε ο υπουργός.

-Ενεργοποιείται το κεντρικό συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας

«Έχει ήδη οριστεί ο Πρόεδρός του και θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε και τα τοπικά συμβούλια».

-Ψηφιοποίηση των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας

«Όλο αυτό το καινούργιο σύστημα χτίζεται πάνω σε μια αλλαγή και του τρόπου της λειτουργίας του, όσον αφορά τις δυνατότητές του στη νέα τεχνολογία. Με καλύτερη εκμετάλλευση των προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ, τρέχουμε προγράμματα ψηφιοποίησης των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα επίσης, ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων και σύστημα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες», σημείωσε ο κύριος Νίκος Δένδιας.

29012014parousia4

Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική

«Η Πυροσβεστική μετατρέπεται στον υπηρεσιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας της χώρας. Εκεί αλλάζει η δομή της γραμματείας της πολιτικής προστασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες αρμοδιότητές της».

• Ριζική τομή στην Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα σε δύο βασικούς κλάδους:

-Στον κλάδο των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα

-Στον κλάδο υποστήριξης

«Με το νομοθέτημα αυτό οι δομές σε όλα τα τμήματα του υπουργείου, τα οποία ρυθμίζει το νομοθέτημα, η εξοικονόμηση στον αριθμό των δομών ξεκινούν από το 30% και φτάνουν το 45%».

-Συγχώνευση των επιχειρησιακών κέντρων

«Ώστε σε κάθε Περιφέρεια να υπάρχει ένα επιχειρησιακό κέντρο με υπεύθυνο τον αρμόδιο Αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος να λειτουργεί και ως συνολικός συντονιστής αντιμετώπισης των προβλημάτων».

29012014parousia5

Παρουσίαση Εκπροσώπου Τύπου ΕΛ.ΑΣ. Χρ. Παρθένη

«Οι μειώσεις στις κεντρικές δομές σε σχέση με τις υφιστάμενες, ανέρχονται στο 43% στην Ελληνική Αστυνομία, στο 30% στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο 36% στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας.

katargisi domwn

«Με το νέο οργανόγραμμα, δημιουργούνται τρεις αυτόνομοι και αυτοτελείς Κλάδοι, ο Κλάδος Τάξης, ο Κλάδος Ασφάλειας και ο Κλάδος Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, οι οποίοι υπάγονται στον Αρχηγό του Σώματος. Το Αρχηγείο μετεξελίσσεται σε μια πιο ευέλικτη δομή, το Επιτελείο, το οποίο χειρίζεται σε κεντρικό επιτελικό επίπεδο τα θέματα διοικητικής φύσεως και υποστηρίζει τους Κλάδους σε θέματα αρμοδιότητάς τους.

Ο Κλάδος Τάξης έχει αρμοδιότητα σε θέματα γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας, συγκροτείται από 4 Επιτελικές Διευθύνσεις, Γενικής Αστυνόμευσης, Τροχαίας Αστυνόμευσης, Εξυπηρέτησης Πολιτών & Δημοτικής Αστυνομίας και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Υποστήριξης, ενώ υπάγονται σε αυτόν οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και 12 Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Ο Κλάδος Ασφάλειας χειρίζεται θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, συγκροτείται από 4 Επιτελικές Διευθύνσεις Ασφάλειας (Δημόσια και Κρατική), Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Υποστήριξης και υπάγονται σ' αυτόν οι Κεντρικές Διευθύνσεις Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, 6 Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας, ενώ από τον Κλάδο εποπτεύεται η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Ο νεοσύστατος Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, έχει ως αποστολή, γενικότερα, τη συντονισμένη και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, συγκροτείται από τέσσερεις Επιτελικές Διευθύνσεις, Προστασίας Συνόρων, Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Αλλοδαπών, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης και υπάγονται σ' αυτόν οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, ενώ συνεργάζεται άμεσα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.ΜΑ.), το οποίο αναβαθμίζεται για τον καλύτερο συντονισμό της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και των λοιπών Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην επιχειρησιακή διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου.

Σημειώνεται δε, ότι στον Κλάδο αυτό υπάγονται τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, καθώς και τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.
Το Επιτελείο, χειρίζεται σε κεντρικό επιτελικό επίπεδο τα θέματα διοικητικής φύσεως και υποστηρίζει τους Κλάδους σε θέματα αρμοδιότητάς του».

29012014parousia6

Παρουσίαση Εκπροσώπου Τύπου του Π.Σ. Ν Τσόγκα

«Με την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέσα από το Νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα επιτυγχάνεται μείωση των δομών της κατά 36%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκρπόσωπος Τύπου του ΠΣ.

Συγκεκριμένα θεσμοθετούνται :

• Ο Γενικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας

• Τρία γραφεία υποστήριξης, ένα εκ των οποίων το Γραφείο Διαχείρισης Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης του γνωστού ελπίζουμε σε λίγο καιρό σε όλους μας «112» και

• Δύο Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας με τέσσερα τμήματα η κάθε μία.

«Αναφορικά με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης το «112», σας γνωρίζουμε ότι αν οποιοσδήποτε Έλληνας ή ξένος Υπήκοος βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη, οπουδήποτε στην Ελληνική Επικράτεια και για οποιοδήποτε θέμα αρμοδιότητας των τριών Σωμάτων, ΕΛ.ΑΣ-Π.Σ –ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ-αλλά και του ΕΚΑΒ, θα μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά μέσω του 112 με το ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο και άμεσα ο αντίστοιχος κρατικός λειτουργός θα ενεργοποιεί την Υπηρεσία του, ώστε να βρεθεί δίπλα στον πολίτη την ώρα που έχει την ανάγκη μας.

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, που βλέπετε και στην οθόνη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα αποκτά νέα, σύγχρονη επιχειρησιακή οργάνωση και λειτουργία με τις Υπηρεσίες Εναερίων και Πλωτών Μέσων να ενισχύουν από αέρα και θάλασσα τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης. Επιτυγχάνουμε έτσι την μεταφορά πεζοπόρων τμημάτων και μηχανημάτων ακριβώς στα σημεία επέμβασης, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Συστήνεται Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων με διακλαδικό χαρακτήρα, που λειτουργεί όλο το 24ωρο το Ε.Σ.Κ.Ε. Το Ε.Σ.Κ.Ε. θα έχει διαρκή σύνδεση με τα Κέντρα Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, καθώς και των αεροδρομίων της χώρας και παράλληλα επικοινωνεί και συνεργάζεται με τα αντίστοιχα κέντρα άλλων χωρών.

Ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων, καθώς οι Διοικητές τους πλέον αποφασίζουν για την κατανομή δυνάμεων στην Περιφέρειά τους, εποπτεύουν τα κλιμάκια αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, διενεργούν διαγωνισμούς και προσδιορίζουν τα όρια κόστους επισκευής οχημάτων και εξοπλισμού, συντονίζουν τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων του Π.Σ. και τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας και παρακολουθούν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αρμοδιότητάς τους με αντικείμενο την πολιτική προστασία.

Με τη σύζευξη των δυνάμεων Πυροσβεστικού Σώματος και Πολιτικής Προστασίας γίνεται καλύτερη η συνεργασία σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, με επικεφαλής σε περίπτωση συμβάντος τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού, επιτυγχάνοντας έτσι την αποφυγή τυχόν σύγχυσης αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων. Τέλος, με την ίδρυση Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου που υπάγεται απ' ευθείας στον Αρχηγό και λειτουργεί υπό την εποπτεία Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενισχύονται οι μηχανισμοί λογοδοσίας και ελέγχου στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης:

Το όραμα Δένδια για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Δένδιας: Ανάγκη για αλλαγές στο θεσμικό σύστημα