ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σοβαρές αλλά αντιμετωπίσιμες οι ζημιές στα μνημεία της Κεφαλονιάς»

«Σοβαρές αλλά αντιμετωπίσιμες οι ζημιές στα μνημεία της Κεφαλονιάς»

«Περίπου 25 μνημεία της Κεφαλονιάς, εκκλησιαστικά και κοσμικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. Θα χρειαστούν άμεσες σωστικές επεμβάσεις και μελέτες αποκατάστασης, ενώ άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και το Κάστρο με τα μνημεία του, που έχουν σοβαρά προβλήματα».

Τα παραπάνω δήλωσε η γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αμέσως μετά τον ερχομό της από το νησί, όπου μετέβη μαζί με το κυβερνητικό κλιμάκιο για την αποτίμηση της κατάστασης. Όσον αφορά τις αρχαιότητες, η γγ πληροφόρησε ότι περίπου 20 αγγεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου «άνοιξαν» στις συγκολλήσεις και 5-6 γυάλινα αγγεία έσπασαν, εκείνο όμως που υπέστη τις σημαντικότερες και από ό,τι φαίνεται μη αναστρέψιμες ζημιές ήταν το Μουσείο, στο οποίο παρατηρήθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου μεγάλου σεισμού οριζόντια ρηγμάτωση στις κολόνες του ισογείου.

newego LARGE t 1101 54306097 type12713

«Το Κάστρο και τα μνημεία του έχουν πρόβλημα. Μαζί με το Μουσείο, είναι δύο σημεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και λόγω των συνεπειών στον τουρισμό», σημείωσε η γγ. Ωστόσο, τα μνημεία στα οποία εκτελούνται έργα ΕΣΠΑ δεν παρουσίασαν κανέναν πρόβλημα, ενώ η δε γέφυρα Ντε Μποσέ (de Bosset), της οποίας το τεχνικό έργο αποκατάστασης έχει ολοκληρωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος «αντέδρασε πολύ ικανοποιητικά», σύμφωνα με την κ. Μενδώνη. Η ίδια μάλιστα έκανε γνωστό ότι την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου το πρωί θα μεταβεί στο νησί μαζί με κλιμάκιο μηχανικών, αρχαιολόγων και συντηρητών του ΥΠΠΟΑ για την πλήρη καταγραφή των ζημιών, με σκοπό εντός 15νθημέρου να ληφθούν άμεσα σωστικά μέτρα και να προχωρήσουν οι μελέτες αποκατάστασης. «Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, αλλά είναι σοβαρά. Απαιτείται πολύ δουλειά και καλή οργάνωση», κατέληξε η γγ.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα για τους Κεφαλονίτες

Σε αντίσκηνα και λεωφορεία οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς

Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονιά

Κεφαλογιάννη: Να προστατέψουμε την εικόνα της Κεφαλονιάς

Ρoή Ειδήσεων