ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα θετικό παράδειγμα

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα θετικό παράδειγμα

Διεθνές θετικό παράδειγμα θέλει να γίνει η Ελλάδα ο υπουργός Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, που ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το 2016 να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία οι Mονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων.

Στην ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων» που διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο υπουργός υπενθύμισε ότι, αυτήν τη στιγμή εξελίσσονται 12 διαφορετικά έργα ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, που ξεπερνούν το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού και πρόσθεσε: «Το στοίχημα όλων μας είναι από ουραγός της Ευρώπης, να γίνουμε ένα διεθνές θετικό παράδειγμα. Όχι μόνον διότι είναι ανεπίτρεπτο να απειλείται η Ελλάδα με καταδίκες και να απειλείται ο Έλληνας φορολογούμενος με πρόστιμα λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά γιατί η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας από κάθε άποψη».

Ο υπουργός σημείωσε ότι, ήδη εμφανίζονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

- Στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία και τις Σέρρες υπάρχουν ήδη ανάδοχοι έργων.

- Το έργο της Δυτικής Μακεδονίας έλαβε διεθνή διάκριση από το περιοδικό "World Finance" ως το καλύτερο για το 2013 στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

- Στην Περιφέρεια της Αττικής βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχων.

- Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν η τελευταία που εντάχθηκε στα έργα ΣΔΙΤ.

- Στην Περιφέρεια Ηπείρου το έργο εξελίσσεται γρήγορα και είναι θέμα λίγου χρόνου η ανάδειξη αναδόχου και εκεί.