ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρεν: Από το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Ρεν: Από το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την Ελλάδα

«Από το καλοκαίρι και μετά» θα συζητηθούν η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015 - 2016, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο οποίος υπενθυμίζει ότι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι διαθέσιμα στις 23 Απριλίου.


Σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag ο κ. Ρεν αναφέρει πως προέχει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αποστολή της τρόικα, η οποία ξεκίνησε ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξηγεί πως αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων και προσθέτει πως «αυτό θα γίνει σύντομα».

Αναφορικά με τα κενά χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο ευρωπαίος αξιωματούχος λέει πως η σχετική συζήτηση θα γίνει «μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα».

Ερωτηθείς για τις πιέσεις που ασκούνται από την Αθήνα για τη λήψη απόφασης πριν από τις Ευρωεκλογές, επισημαίνει: «Θέλαμε προ πολλού να πάρουμε απόφαση για την ανάγκη χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της τρόικα. Ελπίζω μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να το έχουμε καταφέρει».

«Για τα δύο άλλα θέματα (δημοσιονομικό κενό και βιωσιμότητα χρέους) δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση», συμπληρώνει, «Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικα. Μόνο όταν αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά».

Σύμφωνα με την «Welt», ο κ. Ρεν απορρίπτει τη θέση της Αθήνας ότι πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 συνεπάγεται και το δικαίωμα για ελαφρύνσεις. «Αυτό είναι απόφαση του Eurogroup», αναφέρει ο επίτροπος, προσθέτοντας πως αυτή παίρνει χρόνο. «Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat αν η Ελλάδα πράγματι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα», προσθέτει ο κ. Ρεν και επαναλαμβάνει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο έργο της τρόικα, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμά πως ο μεταρρυθμιστικός της ζήλος εξασθενεί. «Αυτός είναι ο κύριος λόγος που υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση», συμπληρώνει.

«Η χώρα έχει κάνει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του προϋπολογισμού όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε όμως να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Μια πιο δυνατή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει τους έλληνες πολίτες περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε ώστε να υλοποιηθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που διαρκεί τόσο πολύ. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελλήνων, περιμένω σύντομα ενημέρωση για το τι θέλουν να κάνουν», συνεχίζει.

Ο φινλανδός επίτροπος εξηγεί πάντως ότι η Ευρώπη έχει δεσμευθεί ξεκάθαρα να συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάκαμψης και υποστηρίζει ότι για αυτόν τον σκοπό ιδρύθηκε το 2011 η Ομάδα Δράσης, η οποία, «μαζί με κράτη - μέλη όπως η Γερμανία προσφέρει πολύ πολύτιμη εργασία στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, της διοίκησης εν γένει».

Προβαίνει ωστόσο στην παραδοχή πως «το συλλογικό μας σφάλμα ήταν ότι δεν προσφέραμε αυτή την τεχνική βοήθεια ήδη νωρίτερα», καθώς, όπως λέει, «η ελληνική οικονομία και διοίκηση ήταν στην έναρξη του προγράμματος σε μια κατάσταση κατά την οποία συχνά χρειαζόταν περισσότερο την Παγκόσμια Τράπεζα από το ΔΝΤ».
Πετύχαμε πολλά, αναφέρει αλλά διευκρινίζει ότι απομένει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει. Για αυτό επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να εμπλακεί μελλοντικά στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, ίσως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της κρίσης, ο Όλι Ρεν εκτιμά ότι η χειρότερη φάση ήταν την άνοιξη του 2012 και, ειδικά για τη χώρα μας σημειώνει: «Η Ελλάδα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2012 δεν είχε κυβέρνηση η οποία να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα βοήθειας και έτσι μπήκε σε σημαντική καθυστέρηση. Ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά ηγείτο εκείνους τους μήνες μιας κυβέρνησης χωρίς πολιτική εντολή. Δεν υπήρχε λειτουργούσα διοίκηση».

Αποκαλύπτει μάλιστα πως κατά τις επαναλαπτικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του2012 η Ε.Ε. ήταν προετοιμασμένη για «τα χειρότερα». «Ήμασταν προετοιμασμένοι να κάνουμε το παν για να αποφύγουμε μια οικονομική καταστροφή. Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε "bank run". Η καταστροφή δεν συνέβη, αλλά εκείνες τις μέρες ‘ξύπνησαν' εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΚΤ», καταλήγει.