ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι εκλογές θα είναι μια μάχη που θα κρίνει το αύριο

Τσίπρας: Οι εκλογές θα είναι μια μάχη που θα κρίνει το αύριο

Τον πολιτικό χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, που για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δημοψήφισμα «για τα μνημόνια, την τρόικα, τις απάνθρωπες πολιτικές της λιτότητας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στην εκδήλωση στο κατάμεστο θέατρο Ακροπόλ, κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εκλογές θα είναι μια μάχη που θα κρίνει το αύριο, ενώ ειδικά για τις ευρωεκλογές είπε ότι θα είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια εκλογική αναμέτρηση με τον αδίστακτο ταξικό αντίπαλο, τη διαπλοκή, τα μεγάλα συμφέροντα, την τραπεζοκλεπτοκρατία, και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για το δίλημμα των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όποιος πιστεύει ότι η τραγωδία είναι επιτυχία, μπορεί να επιλέξει τον κ. Σαμαρά, τον εκλεκτό της κ. Μέρκελ. Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ανθρωπιστική κρίση και ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτό, θα στρατευτεί μαζί μας».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για νίκη του κόμματός του στις εκλογές ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν θα ενισχύσουν τις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας, τις δυνάμεις της λαϊκιστικής και άκρας δεξιάς, που επιδιώκουν τη διάλυση του ευρωπαϊκού πλαισίου και την επιστροφή στο μεσαίωνα. Σε κάθε περίπτωση όμως, σημείωσε, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα κρίνει με ποιους συσχετισμούς, σε ποια Ευρώπη, θα κληθεί να δώσει τη μάχη η Ελλάδα με την αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

tsipras-omilia-syriza

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η μάχη έχει ήδη αρχίσει και πρόσθεσε ότι η έκβασή της σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ελλάδας έχει κρίσιμη σημασία τόσο για τη ζωή της κάθε τοπικής κοινωνίας, του κάθε πολίτη, όσο και για την έκβαση της μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες «να δώσουν ένα τέλος στα τοπικά συστήματα της δικομματικής διαφθοράς, να δώσουν ένα τέλος στα διεφθαρμένα τοπικά κατεστημένα της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων» και επίσης τους κάλεσε «να αποδοκιμάσουν τις πολιτικές που επιχειρούν να μετατρέψουν την τοπική αυτοδιοίκηση είτε σε υπόθεση «δημοτικών μάνατζερ», είτε σε υπόθεση σκουπιδιών, κυριολεκτικά και μεταφορικά».

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των διαδικασιών που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των υποψηφίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επέκρινε την στάση του πρωθυπουργού που δεν δίνει χρίσμα λέγοντας ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν «γιατί βλέπουν ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συσπειρώσει όχι τους ψηφοφόρους αλλά και τα ίδια της τα στελέχη» και ότι ποντάρει στην αποχή τους. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον δήμο Αθηναίων και του Θοδωρή Δρίτσα στον Πειραιά είπε ότι η νίκη τους θα σημάνει πέραν πάσης αμφιβολίας την αρχή της μεγάλης αλλαγής και θα συμβολίσει τη μεγάλη ανατροπή.

Λένε πολλοί, είπε ο κ. Τσίπρας «ειδικά για τον Γαβριήλ και τη Ρένα, ότι δεν έχουν τη πολιτική εμπειρία για να διοικήσουν τη μεγαλύτερη περιφέρεια και τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αλλά μέχρι σήμερα την Ελλάδα κυβερνούν πολιτικοί με εμπειρία, που γεννήθηκαν πριν από τη δεκαετία του '60, αλλά η εμπειρία δεν τους απέτρεψε να εφαρμόσουν πολιτικές που κατέστρεψαν την κοινωνική συνοχή και εξόντωσαν τη προοπτική, τα όνειρα, το μέλλον της νέας γενιάς αλλά και των μεγαλύτερων γενιών». Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε είναι νέοι άνθρωποι με γνώσεις, με πίστη και με πάθος. Νέοι άνθρωποι με σχέδιο και αποφασιστικότητα να δουλέψουν για την αναγέννηση του τόπου μας. Και μαζί με τους παλιότερους, που στάθηκαν όρθιοι σε δύσκολες συνθήκες και η εμπειρία τους είναι πολύτιμη, είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστούν αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα.

TSIPRAS-OMILIA

Απαντώντας σε κριτική που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα ότι απομακρύνεται από τις θέσεις του και ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και ότι «ΠΑΣΟΚοποιείται», ο κ. Τσίπρας είπε με δηκτικό τρόπο: «Συγνώμη, αλλά στο σημείο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω κάτι εξ ίσου σοβαρό με όλα αυτά: Μήπως υπάρχει κάποιος ψυχίατρος στην αίθουσα; Γιατί μόνο ψυχίατρος μπορεί να εξηγήσει από τι πάσχουν εκείνοι που από τη μια βλέπουν στο πρόσωπό μας θηρία, εξτρεμιστές, τυχοδιώκτες, κουκουλοφόρους, οπαδούς της βίας, και από την άλλη, στο ίδιο πρόσωπο, στο δικό μας πάλι, βλέπουν αρνάκια έτοιμα να βολευτούν ήσυχα κι ωραία στο Σύστημα που καταπολεμούν. Και μάλλον ψυχίατρος χρειάζεται για να διαγνώσει τι είδους διαταραχή έχουν εκείνοι που από τη μια μεριά συνεργάζονται στενά, φιλικά και μνημονιακά με το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη κατηγορούν εμάς ότι γινόμαστε ΠΑΣΟΚ!! Λυπάμαι, αλλά για άλλη μια φορά κάνουν άλλο ένα ιστορικό λάθος».

Για τον δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε όποια γωνιά της Ελλάδας, αν στο δεύτερο γύρο δεν βρεθούν οι δυνάμεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε υποψήφιο κυβερνητικό, εμείς θα στηρίξουμε τον υποψήφιο του ΚΚΕ. Αν δε, πρόσθεσε, ιδιαίτερα, βρεθεί υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε φασίστα θα δώσουμε μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να υψώσουμε ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας. Χωρίς δισταγμό, χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς αστερίσκους.

Διαβάστε επίσης:

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ακροπόλ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειμμα πολιτικής στρατηγικής