Δούρου: Η οικονομική κρίση πλήττει και το δικαίωμα στέγασης

Δούρου: Η οικονομική κρίση πλήττει και το δικαίωμα στέγασης

«Η οικονομική κρίση πλήττει και το δικαίωμα στέγασης».

Στην διημερίδα που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL και ο φιλοξενών ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με θέμα «Οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα, Δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου», μετείχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Στην παρέμβασή της σχετικά με τα δικαιώματα στέγασης, η Ρένα Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Διανύουμε πλέον τον τέταρτο χρόνο οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Μιας οικονομικής κρίσης που πλέον είναι κοινοτυπία να πούμε ότι έχει εξελιχθεί σε κρίση Δημοκρατίας. Κρίση που πλήττει πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα.

• Πλέον αμφισβητούνται ευθέως και υπονομεύονται συστηματικά στοιχειώδη δικαιώματα. Το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην παιδεία, το δικαίωμα στην υγεία. Ακόμη και το δικαίωμα στην κατοικία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται με την απώλεια της πρώτης κατοικίας λόγω αδυναμίας τους να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες.

dourou rena

• Και χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την πολιτική των αυθαίρετων και άδικων χαρατσιών, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και μέσω της επιβολής σειράς φόρων στην ακίνητη περιουσία, και μάλιστα αναδρομικά. Χωρίς καμία άλλη λογική, πέραν της φορομπηχτικής προκειμένου να αυξηθούν όπως – όπως τα έσοδα.

• Η μνημονιακή κυβέρνηση κατήργησε τον βασικό θεσμό κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), βάσει των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων. ο ΟΕΚ «περίσσευε» για τη μνημονιακή κυβέρνηση. Γιατί υπηρετούσε μια στοιχειώδη λογική κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής. Τη λογική του υπέρτατου Νόμου, του Συντάγματος. Μια λογική που όμως είναι φανερό ότι δεν είναι αυτή της παρούσας κυβέρνησης. Η οποία, αντί για το Σύνταγμα, υπηρετεί πλήρως τη νέα εθνική ιδέα, αυτή του πρωτογενούς πλεονάσματος...».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Η Ελλάδα έτοιμη να αλλάξει βιβλίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα