ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

-«Αγκάθι» τα εργασιακά και το θέμα των τραπεζών

-Πολιτική λύση αναζητά ο Α. Σαμαράς

Σε αδιέξοδο κατέληξαν και οι χθεσινές συζητήσεις της ελληνική κυβέρνησης με την τρόικα και πλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η χώρα μας να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας χωρίς συμφωνία με τους επικεφαλής των δανειστών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα των εργασιακών και των τραπεζών, αν και στελέχη του ΥΠΟΙΚ δηλώνουν πως υπάρχει πρόοδος.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα με το ραντεβού της τρόικας με τον Γ. Βρούτση, ενώ δεν αποκλείεται συζητήσεις να γίνουν και την Κυριακή στις Βρυξέλλες και μέχρι το «παρά πέντε» της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονος προβληματισμός για την άσχημη τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις και πλέον αναζητείται για την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας πιστοποιητικό προόδου για την χώρα μας προκειμένου να λάβουμε ένα μέρος από την πολυπόθητη δόση.

Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει σήμερα και ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναζητεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο με την τρόικα.

sam merkel

Ο πρωθυπουργός που μετείχε χθες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία και σήμερα βρίσκεται στην Ιρλανδία για την σύνοδο του ΕΛΚ και την στήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ, θα επιδιώξει να θέσει το επίμαχο θέμα στην Άνγκελα Μέρκελ.

Αν και η πιθανότητα να θελήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος να πάρει συγκεκριμένη θέση απέναντι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θεωρείται μικρή.

Ο Α. Σαμαράς είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις και φυσικά για την κόντρα Προβόπουλου – Τόμσεν που αφορούσε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

«Αγκάθι» και «κόκκινες γραμμές»

Η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις «κόκκινες γραμμές» και δεν δέχεται να νομοθετήσει για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, όπως επίσης αντιτίθεται στην αλλαγή της πρότασης ( που έχει θέσει η ελληνική πλευρά)για το γάλα.

«Είναι πολιτική απόφαση να μην νομοθετήσουμε» υποχωρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας» δήλωσε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί μια υποχώρηση από τα τρία αυτά ζητήματα, αυτή θα αφορά στο θέμα του γάλακτος.

Από τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των τραπεζών, που παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τις τράπεζες παραμένει στο τραπέζι και πως «ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο Eurogroup» και σε πολιτική λύση για αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Την Παρασκευή το μεσημέρι η συνάντηση Βρούτση-Τρόικας

Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα

Τακτική υποχώρηση στις επιταγές της Τρόικας για τα «εργαλεία» του ΟΑΣΑ

Η εκταμίευση της δόσης περνά από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΟΟΣΑ

Σαμαράς και Βενιζέλος στέλνουν μήνυμα στην τρόικα

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν»