ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δίλημμα των ευρωεκλογών έθεσε από τη Ρώμη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Το δίλημμα των ευρωεκλογών έθεσε από τη Ρώμη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Σε αυτές τις ευρωεκλογές η διαχωριστική γραμμή πρέπει να είναι ανάμεσα σε όσους θέλουν καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη και σε όσους πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν έχει μέλλον, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου «Η αξία της Ευρώπης, ανάπτυξη, απασχόληση και δικαιώματα», το οποίο συνδιοργανώνουν το ελληνικό και ιταλικό κοινοβούλιο στη Ρώμη.

«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές, για να στηρίξουν μια πιο δυνατή Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης. «Η χρηματοπιστωτική κρίση επέβαλε την υιοθέτηση περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, προκειμένου να ξεπεραστούν τα κατασκευαστικά ελλείμματα στην αρχιτεκτονική της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης. Ωστόσο, η έκταση και η ένταση της κρίσης, καθώς και τα επίπεδα ύφεσης και ανεργίας που επακολούθησαν, κλόνισαν την εμπιστοσύνη σημαντικού μέρους των Ευρωπαίων πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ικανότητα τους να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν αξιόπιστες και σώφρονες οικονομικές πολιτικές» σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής. Η Ιταλίδα πρόεδρος της Βουλής, Λάουρα Μπολτρίνι, από τη μεριά της, επισήμανε:

«Η διημερίδα αυτή θέλει να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στις δυο προεδρίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ιταλική και στην ελληνική. Ένας τρόπος να επαναλάβουμε τη βούλησή μας να απαντήσουμε στα εξτρεμιστικά μηνύματα, στα μηνύματα λαϊκισμού που ακούγονται στην Ευρώπη». Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη, σήμερα, πρέπει να κάνει χρήση της ελληνικής λέξης κρίση, δίνοντας έμφαση στην έννοια της απόφασης, της δυνατότητας επιλογής. Για να αποδείξει ότι δεν εργάζεται μόνον για την δημοσιονομική εξυγίανση». Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, κατά την παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι «το 2009 εμπιστευόταν την Ευρώπη το 54% των Ιταλών, ενώ τώρα, το 2014, το ποσοστό αυτό περιορίσθηκε στο 28%». «Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι πρέπει να ξαναβρούμε το νήμα, να δεσμευθούμε για μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών, της ελπίδας, όχι μόνον των περιορισμών» δήλωσε ο κ. Ρέντσι. Σύμφωνα με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, «Ιταλία και Ελλάδα πρέπει να πούνε ευχαριστώ στο παρελθόν, αλλά, συγχρόνως, ναι στο μέλλον. Να μην το δεχθούν παθητικά, αλλά να το οικοδομήσουν».

17801688 13773291.limghandler

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, ζήτησε να δοθούν κοινές απαντήσεις στα προβλήματα της ανάπτυξης, της ανεργίας, των φορολογικών παραδείσων «για να αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα προβλήματα πιο δίκαια και αποτελεσματικά και να επικρατήσει η Ευρώπη της συνεργασίας και όχι της τιμωρίας και της απειλής των μελών της». Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, επικεντρώθηκε στην αύξηση της ανεργίας από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, σημειώνοντας: «Στα χρόνια αυτά οι άνεργοι αυξήθηκαν, πανευρωπαϊκά, κατά 5%. Χρειάζονται, αναμφίβολα, ποιοτικά και στοχευμένα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την αύξηση των δανείων, για μια νέα επαγγελματική κατάρτιση. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη από τη Γερμανία, αλλά να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ζήτησης».

Διαβάστε επίσης:

Στη Ρώμη ο Ευ. Μεϊμαράκης