Βενιζέλος: Ένδειξη αποφασιστικότητας οι κυρώσεις προς τους Ρώσους

Newsroom Newsroom

Βενιζέλος: Ένδειξη αποφασιστικότητας οι κυρώσεις προς τους Ρώσους

«Η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων είναι το θεμέλιο του status quo, της διεθνούς έννομης τάξης, της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παρεμβαίνοντας στο θέμα της Ουκρανίας, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο κατάλογος των ατόμων που τίθενται υπό καθεστώς κυρώσεων, συνιστά μια ένδειξη της ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας, αλλά, ταυτοχρόνως, όπως είπε, «κρατάμε ανοιχτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την ΕΕ να επιμείνει «στα κρίσιμα σημεία της συμπεριληπτικότητας, όχι μόνο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και όλων των περιοχών της χώρας, της ασφάλειας, του οδικού χάρτη προς τη δημοκρατική ομαλοποίηση και του σεβασμού των δικαιωμάτων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων». Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα είναι η αποφυγή της ασύντακτης χρεοκοπίας στην Ουκρανία και η δυνατότητα εφαρμογής ουσιαστικών οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

BBB

«Αυτό είναι πάντα πολύ δύσκολο, όταν οι μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται από δυσάρεστα για την κοινωνία οικονομικά μέτρα. Αν αυτό είναι δύσκολο για κάθε κυβέρνηση, μπορούμε να φανταστούμε πόσο πιο δύσκολο είναι για τη μεταβατική Κυβέρνηση της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος. Αναφορικά με τη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφού επισήμανε ότι το διακύβευμα στις οικονομικές σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας είναι πολύ μεγαλύτερο από τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, τόνισε πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μία επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής των τελευταίων μηνών ως προς την Ουκρανία και γενικότερα την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Σ' αυτή δε την περίπτωση, ποιά είναι η πρόβλεψή μας για το μέλλον; Είναι προφανές ότι ο ευρωπαϊκός στόχος δεν ήταν να προκληθεί μια μείζων διεθνής κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ούτε στόχος μας ήταν να ωθήσουμε τη Ρωσία προς την έξοδο από τη διεθνή κοινότητα, στη λογική ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Πρέπει η Ρωσία να παραμείνει στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς έννομης τάξης, γιατί έχουμε ιστορική υποχρέωση να αναζητήσουμε το ταχύτερο μια διπλωματική και πολιτική λύση».

Διαβάστε επίσης:

Ο Βενιζέλος για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Κορονοϊός - Δράμα στις ΗΠΑ: Παγκόσμιο ρεκόρ με 1.939 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες

05:40

MasterChef: Το ψέμα του Γιώργου και άγριο «χώσιμο» – Αρνήθηκαν να δοκιμάσουν οι κριτές (Pics-Vid)

05:20

Πάσχα 2020: Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών στις εκκλησίες της Αμερικής

05:00

Συντάξεις Μαΐου 2020: Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

04:40

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτό θα είναι φέτος το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

04:20

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Έκπτωση 40% και στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται

04:00

Κορονοϊός: Συμμορία διακινούσε ναρκωτικά με... ασθενοφόρο

03:40

Κορονοϊός: Υποχωρεί ο Τραμπ σχετικά με τη συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΫ

03:20

Ναι, τώρα μπορείς να ταξιδέψεις ανά πάσα στιγμή στο διάστημα

03:00

Σουλτάτος: Το έκανε και αυτό! Έχεις όρεξη για… γαμοπίλαφο εν μέσω καραντίνας; Μας έδωσε τη συνταγή

02:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε δεκάδες δικαιούχους (pics)

02:20

Κορονοϊός: Ο Τραμπ «αναστέλλει» τη συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΫ

02:00
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved