ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόικα: Σταθεροποιείται και οδεύει προς ανάπτυξη η ελληνική οικονομία

Τρόικα: Σταθεροποιείται και οδεύει προς ανάπτυξη η ελληνική οικονομία

Οι δανειστές παραδέχονται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος υπερκαλύφθηκε – Δίνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

«Η ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και οδεύει προς μια σταδιακή επάνοδο της ανάπτυξης, κάτι το οποίο συνάδει με προηγούμενες εκτιμήσεις μας», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Τρόικας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης και έρχεται προς επίρρωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης.

Η διεθνής τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- επιβεβαιώνει ότι ενέκρινε την τελευταία αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αίροντας το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων έξι μηνών, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στην εκταμίευση μιας νέας δόσης.

Σύμφωνα με την Τρόικα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα επιτρέψουν στη χώρα να εκπληρώσει τους στόχους που της έχουν τεθεί, περιλαμβανομένης της καταγραφής ενός πρωτογενούς πλεονάσματος ίσου με το 3% του ΑΕΠ της το 2015, ενώ οι τιμές «διορθώνονται» και «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

pleonasma

«Οι δημοσιονομικές επιδόσεις ακολουθούν πορεία επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο. Αν και από αυτές τις καλύτερες από τo αναμενόμενο επιδόσεις μικρό μόνο μέρος θα μεταφερθεί στο 2014, πιστεύουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που δόθηκε ταυτόχρονα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Τρόικα επισημαίνει ότι « οι αρχές επιτυγχάνουν πρόοδο για να βελτιώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλουν στη δημιουργία πιο ισότιμου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος που να ευνοεί τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

trapezes

Ωστόσο, η τρόικα επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν ένα αρκετά υψηλότερο ποσό για να ανακεφαλαιοποιηθούναπό ότι προβλέπουν οι ελληνικές αρχές, ιδίως εάν δεν διευθετηθεί σύντομα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη», υπογραμμίζουν οι δανειστές, ενώ συμπληρώνουν ότι «υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά την εποπτεία που ασκεί στο τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων», εκτιμά η Τρόικα.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου της Ελλάδας, η οποία αναμένεται ότι θα γίνει «τις επόμενες εβδομάδες», αφού την εγκρίνουν και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η συμφωνία με την τρόικα

Πώς «κόπηκε» το πρωτογενές πλεόνασμα!

«Η Τρόικα έκανε πίσω σε όλα»

Από τον Ιούλιο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν σε 1 εκατ. Έλληνες