ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρίτη και Τετάρτη το άτυπο Ecofin στο Ζάππειο - Ποιοι μετέχουν

Τρίτη και Τετάρτη το άτυπο Ecofin στο Ζάππειο - Ποιοι μετέχουν

Στις συναντήσεις της Ευρωομάδας (Eurogroup) μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, δηλαδή των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως το νόμισμά τους.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, επίσης, παρίσταται στις συναντήσεις, για να παρουσιάσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν επιτευχθεί στην Ομάδα. Το Eurogroup δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει την ανάγκη για πιο ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα, το ευρώ.

H ευρωζώνη έχει σήμερα 18 κράτη μέλη (από τα 28 της ΕΕ): Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Λεττονία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Iταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία.

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) είναι αρμόδιο για την οικονομική πολιτική της ΕΕ, τα θέματα φορολογίας και τον κανονισμό των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στην αρμοδιότητά του εμπίπτουν επίσης τα νομικά και πρακτικά θέματα αναφορικά με το ευρώ, ο συντονισμός των θέσεων της ΕΕ για τις συναντήσεις διεθνούς επιπέδου και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα των διεθνών διαπραγματεύσεων των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ECOFIN συνέρχεται μια φορά το μήνα και συγκροτείται από Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από όλα τα κράτη μέλη (28 σήμερα).

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία

Διαβάστε επίσης:

Απαγορεύονται οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας Τρίτη και Τετάρτη