ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάλιωσε η «Νέα Ελλάδα»

Πάλιωσε η «Νέα Ελλάδα»

Γιατί όλα δείχνουν ότι εγκαταλείπεται το σενάριο αλλαγών στη ΝΔ – Ποια είναι η στάση του Καραμανλή

Όσο περνούν οι μέρες και φουντώνει η δημοσκοπική «παράσταση ήττας» της κυβέρνησης, τόσο περισσότερο φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της μετεξέλιξης της ΝΔ σε "Νέα Ελλάδα".

Ο βασικός «τρόμος» που πλανάται τόσο πάνω από το Μαξίμου, όσο και πάνω από την Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι τόσο τα δημοσκοπικά ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όσο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος που αρνείται να απαντήσει στις δημοσκοπήσεις και στα γκάλοπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες των δημοσκοπήσεων, ενώ στο παρελθόν με ένα δείγμα 2.000 τηλεφώνων μπορούσαν να πραγματοποιήσουν γκάλοπ και να εξάγουν συμπεράσματα, τώρα πια αναγκάζονται να κάνουν τουλάχιστον 6.000 τηλέφωνα για να καταλήξουν σε ένα σχετικά ασφαλές δείγμα των 2.000 ατόμων. Επί του πρακτέου δηλαδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας των μετρήσεων αφού σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν στην κυριολεξία στα «μουγκά».

Το τεράστιο ποσοστό του κόσμου που αρνείται να απαντήσει στις δημοσκοπήσεις έχει δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο κύμα θυμού.

Στην κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά πως αυτός ο κόσμος πολύ δύσκολα θα μεταπειστεί και ήδη λογίζονται ως ψήφοι διαμαρτυρίας.

Με αυτά τα δεδομένα οι επιτελείς και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού φαίνεται να εγκαταλείπουν το σενάριο της «Νέας Ελλάδας». Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι καθοριστικό παράγοντας στις αποφάσεις του πρωθυπουργού φαίνεται να παίζει και η αλλαγή στάσης από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή.

SAMARAS KARAMANLIS

Ο πρώην πρωθυπουργός με επιλεκτικές διαρροές αφήνει πλέον να εννοηθεί ξεκάθαρα πως δεν δίνει το πράσινο φως για οποιαδήποτε αλλαγή στο εσωτερικό της παράταξης. Τα στελέχη του «Καραμανλικού μπλοκ» πιστεύουν ακράδαντα πως μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχεις την πλειοψηφία της εκλογικής βάσης με το μέρος σου.

«Οι αποφάσεις τέτοιου τύπου δεν λαμβάνονται μεμονωμένα αν η βάση δεν δώσει το πράσινο φώς» λένε έμπειρα πολιτικά στελέχη.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο πολιτικό μνημόσυνο του Εθνάρχη ο Κώστας Καραμανλής άφησε έστω και αθόρυβα να διαφανούν οι προθέσεις του.

Η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί ομολογουμένως σοβαρούς πονοκεφάλους στο Μαξίμου, αφού την επομένη των εκλογών ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα έχει στα χέρια του κάποιο όπλο αιφνιδιασμού στην περίπτωση εκλογικής ήττας.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια σειρά από σενάρια για την επόμενη μέρα στη ΝΔ, ενώ ανοίγει το δρόμο και σε όσους ενδεχομένως επιθυμούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ηγεσία του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικά στελέχη της παράταξης δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους μήπως την επόμενη μέρα υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις του τύπου «Ζάππειο 2007 Βαγγέλης Βενιζέλος», τα οποία θα διχάσουν την παράταξη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb δεν αποκλείεται μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών να σκάσει και η πρώτη εσωτερική βόμβα «αμφισβήτησης» των επιλογών του Αντώνη Σαμαρά. Υπομονή, θα τα μάθουμε όλα σε λίγες ημέρες…

Διαβάστε επίσης:

Διαξιφισμοί για το «Νέα Ελλάδα»

Τελικά ποιανού είναι η «νέα Ελλάδα»;

«Πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη «Νέα Ελλάδα»