ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EXIT POLL: Ιστορικές αστοχίες – Όταν η ΝΔ όρκιζε κυβέρνηση χωρίς επίσημα αποτελέσματα

EXIT POLL: Ιστορικές αστοχίες – Όταν η ΝΔ όρκιζε κυβέρνηση χωρίς επίσημα αποτελέσματα

Η αστοχία των EXIT POLLS της περασμένης εβδομάδας δεν είναι η μοναδική. Πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά που σημειώνεται τόσο σημαντική απόκλιση μεταξύ του exit poll και των πραγματικών αποτελεσμάτων, αλλά μια μικρή ιστορική αναδρομή αρκεί για να θυμηθούμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στις βουλευτικές εκλογές της Άνοιξης του 2000, γεγονός που κόντεψε να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Κι αυτό γιατί ήδη από τις 7 το απόγευμα της 9ης Απριλίου εκείνης της χρονιάς, τα exit polls φώναζαν πως οι εκλογές θα ήταν ένα σκληρό ντέρμπι:

Μάλιστα έδιναν στο ΠΑΣΟΚ ένα ποσοστό ανάμεσα στο 42%-44% και στη ΝΔ από 42,5% έως 44,5.

Το μήνυμα των EXIT POLL το διάβασαν λάθος στη ΝΔ και έσπευσαν να πανηγυρίσουν νίκη χωρίς καν να έχουν βγει τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Στη ΝΔ οι μισοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν και οι άλλοι μισοί να ορκίσουν κυβέρνηση. Δυστυχώς, λίγες ώρες μετά τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών τούς διέψευσαν πανηγυρικά. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε νίκη, με προβάδισμα μίας μονάδας (1,1%). Απέσπασε το ποσοστό του 43,8% και άφησε πίσω του τη ΝΔ με 42,7%.

Αντίστοιχες αστοχίες έχουν γίνει και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004 στις ΗΠΑ.

Η πρώτη μάχη για το προεδρικό αξίωμα δόθηκε ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους και τον Αλ Γκορ. Τα exit polls έδιναν νίκη στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Αλ Γκορ. Τελικά όμως νίκησε ο Ρεπουμπλικανός Μπους. Η ιστορία επαναλήφθηκε και το 2004. Το προβάδισμα των exit polls στον Δημοκρατικό Τζον Κέρι δεν το επιβεβαίωσαν οι κάλπες, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων χάρισε δεύτερη θητεία στον Τζορτζ Μπους. Εκτοτε οι Αμερικανοί εκλογολόγοι όταν βλέπουν ότι μια αναμέτρηση έχει κάτω από πέντε μονάδες διαφορά, λένε πως πρόκειται για μια μάχη που είναι «too close to call» - ασαφής - και έχουν καθαρίσει! Σημειώνεται ότι σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις η αποτυχία ενός exit poll δεν αναδείχθηκε σε μείζον επικοινωνιακό γεγονός…

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Σεισμός στη Λήμνο: Δείτε τι φοβούνται οι σεισμολόγοι

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωεκλογές 2014: Ψηφοδέλτια, πρώτα αποτελέσματα, exit poll και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Ευρωεκλογές: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις