ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαλκιδική: Κέρδισε τις εκλογές η "διαμαρτυρία" στα Βράσταμα

Χαλκιδική: Κέρδισε τις εκλογές η "διαμαρτυρία" στα Βράσταμα

Στο 53,37% έφτασε το ποσοστό των ψήφων διαμαρτυρίας που επέλεξαν κάτοικοι των Βραστάμων Χαλκιδικής στις ευρωεκλογές ακολουθώντας απόφαση του τοπικού αγροτικού συλλόγου.


Με αυτόν τον τρόπο έστειλαν το δικό τους μήνυμα για ένα ζήτημα που απασχολεί την περιοχή και αφορά το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς μέρους των αγρών τους.

Η επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών, που συντάχτηκαν με βάση αεροφωτογραφίες του 1945, έχει φέρει στο προσκήνιο το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που ταλανίζει το χωριό. Ειδικότερα κηρύσσονται αναδασωτέες εκτάσεις περίπου 19.000 στρμ., οι οποίες καλλιεργούνται από τους αγρότες από το 1968. Οι αγρότες ζητούν από την πολιτεία να τους αναγνωρίσει ως κύριους των αγρών με επιβολή χρηματικού ανταλλάγματος και να τους δώσει τίτλους ιδιοκτησίας μόνον για γεωργική χρήση. Επειδή δεν έχουν απάντηση στο αίτημά τους, αποφάσισαν να ψηφίσουν άκυρο στις ευρωεκλογές ως «ένδειξη διαμαρτυρίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είτε αδρανούν είτε αντιτίθενται στην επίλυση του προβλήματος», όπως ανέφεραν.

Ο αγροτικός σύλλογος Βραστάμων «Η Ελπίδα» κάλεσε τους κατοίκους να ρίξουν στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο που να αναφέρει το όνομα του συλλόγου και «συμμετέχω, διαμαρτύρομαι, απαιτώ καθαρούς τίτλους για τα αγροτεμάχιά μου». Η καταμέτρηση έδειξε ότι από τους 697 ψηφίσαντες οι 372 (ήτοι ποσοστό 53,37%) επέλεξαν την ψήφο διαμαρτυρίας. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΝΔ 146 ψήφοι (21%), ΣΥΡΙΖΑ 99 (14,2%), Χρυσή Αυγή 30 (4,2%), «Ελιά» 28 (4%), «Ποτάμι» 22 (3,15%).

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. Σε αυτόν τον αγώνα ζητάμε τη στήριξη και όλων των χωριών της Χαλκιδικής που έχουν το ίδιο πρόβλημα», σημειώνουν μέλη του αγροτικού συλλόγου Βραστάμων.

makthes.gr

Διαβάστε επίσης: Ημαθία: Παραγωγοί ροδάκινων ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία