ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Τσίπρα - Σταμάτη στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Κόντρα Τσίπρα - Σταμάτη στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλες τις πρόνοιες του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσει έως και την προβλεπόμενη τρίτη ψηφοφορία, δήλωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή.

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας στη σφοδρή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και στη δήλωσή του ότι ο βίος της κυβέρνησης φτάνει στο τέλος της είπε:

«Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέσα στα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όρια. Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εμείς θα κινηθούμε απολύτως θεσμικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο. Με σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα, που σήμερα εκπροσωπούν τους θεσμούς. Δεν είναι σεβασμός να ζητάμε πρόωρη ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι προσβολή και στον θεσμό και στο πρόσωπο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό έπρεπε να το προσέξει ιδιαίτερα. Εμείς θα εξαντλήσουμε και θα κινηθούμε μέσα στους ρυθμούς, που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και το θέμα της εκλογής θα κριθεί εδώ στο κοινοβούλιο. Εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία. Μακάρι να σας πείσουμε να τελειώνουμε με την πρώτη».

Eίχε προηγηθεί η εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι ο βίος της κυβέρνησης τελειώνει και έρχεται η κυβέρνηση της Αριστεράς με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών και των κινημάτων, με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς» και «όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση ξηλώνει το πουλόβερ της δημοκρατίας και των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων δεν θα συνεχίσει για πολύ. Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση πλησιάζει».

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη σημερινή τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου να εξαπολύσει εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για προσβολή του Συντάγματος και του Κοινοβουλίου με τον τρόπο που νομοθετεί και με την απροθυμία του να προσέλθει στη Βουλή, ώστε να απαντήσει σε ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Πρωθυπουργός θέλει συνομιλητή, ο οποίος θα έχει το ίδιο πρόσωπο μέσα και έξω από την αίθουσα αυτή» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης λέγοντας πως «ο Σαμαράς δέχεται βίαιες προσωπικές επιθέσεις». Σχολιάζοντας την απάντηση ο κ. Τσίπρας είπε «η δικαιολόγηση της απουσίας του πρωθυπουργού είναι άκρως περιφρονητική», για τον θεσμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταπατήσει κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής και την ψήφιση κρίσιμων διατάξεων και νομοσχεδίων στα θερινά τμήμα, ότι διαπράττει «μεθόδευση που δείχνει όχι μόνο το φόβο απέναντι στο λαό, αλλά και μπροστά σε κάθε δημοκρατική διαδικασία, σε κάθε ίχνος ουσιαστικού διαλόγου».
«Ζούμε πρωτόγνωρες αντικοινοβουλευτικές στιγμές τα 4 τελευταία χρόνια. Τέτοια προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, τέτοια περιφρόνηση της Δημοκρατίας, δεν έχει υπάρξει στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Μετά από 40 χρόνια μεταπολιτευτικού κοινοβουλευτικού βίου έχετε οδηγήσει σε πρωτοφανή κατάντια και απαξίωση την κοινοβουλευτική διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια διαρκής παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, διαρκής παράκαμψη του Κοινοβουλίου και αυταρχισμός, που δεν είναι εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας της Μνημονιακής διακυβέρνησης, η οποία σε 4 χρόνια έχει κάνει όσες επιστρατεύσεις δεν είχαν γίνει από το 1974 έως το 2012».

«Θυμάστε πως είχε αποκαλέσει ο πρωθυπουργός, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τις επιστρατεύσεις; Χουντικές μεθοδεύσεις τις είχε αποκαλέσει. Συγχαρητήρια που τις ενστερνίζεστε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έφερε 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στα δύο τελευταία χρόνια.
«Μια δυνατότητα που το Σύνταγμα προβλέπει μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εσείς την έχετε μετατρέψει σε καθημερινή πρακτική. Οικοδομείτε ένα αυταρχικό κράτος έκτακτης ανάγκης, στη θέση του μεταπολιτευτικού κράτους δικαίου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη διά βοής απόφαση του θερινού τμήματος για το αν θα γινόταν συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα (που ζητήθηκε για τη «μικρή ΔΕΗ») έκανε δε λόγο για «θέατρο νομοτεχνικών βελτιώσεων», για «εκπρόθεσμες τροπολογίες που έχουν γίνει κανόνας» και που δίνουν «μικρά και μεγάλα δωράκια» σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, λίγο πριν από την ψήφιση των νομοσχεδίων τα οποία και χαρακτηρίζονται ως προαπαιτούμενα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εύλογη τη δήλωση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ότι κάποια στιγμή θα ήταν καλό να γίνει μια εξεταστική επιτροπή για να διαπιστωθεί ποιους ωφέλησαν όλα όσα ψηφίστηκαν.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο πολυνομοσχέδιο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με τις διατάξεις για τις δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης, ενώ υποστήριξε ότι «η πραγματική αγάπη του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του είναι προς τους ιδιοκτήτες των χρεοκοπημένων ΜΜΕ».

Για τις διατάξεις που αφορούν τους ένστολους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «τι έγινε η μεγάλη αγάπη που έτρεφε» για εκείνους η κυβέρνηση, αφού σήμερα που τους έχει πετσοκόψει τους μισθούς, τους κοροϊδεύει με τα προεκλογικά επιδόματα του κοινωνικού μερίσματος και μπαίνει και στα ταμεία τους.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έφτιαξε» τσιφλικά, έναν ιδιοκτήτη 28 στρεμμάτων στην ορεινή Ηλεία και ότι οι πολίτες στενάζουν μέσα στο κατακαλόκαιρο κάτω από το αίσχος του ΕΝΦΙΑ. «Όποιος έχει πλάκες χρυσού και πανάκριβα έργα τέχνης δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αλλά θα πληρώσει όποιος έχει ένα σπίτι στο Περιστέρι», είπε και σημείωσε ότι «έφυγε και ο κ. Θεοχάρης και τώρα η κυβέρνηση δεν θα έχει που να τα φορτώσει».