ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΑΙΠΕΔ: Μετά τις παραλίες, ξεπουλά και προστατευόμενες περιοχές

ΤΑΙΠΕΔ: Μετά τις παραλίες, ξεπουλά και προστατευόμενες περιοχές

Τι δηλώνει στο newsbomb.gr ο νεοεκλεγέντας Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Καραμέρος που βρίσκεται στη Νάξο και συγκεντρώνει υπογραφές κατά της ιδιωτικοποίησης των αλυκών – λιμνών του Αγίου Προκοπίου.

Οι αλυκές – λίμνες του Αγίου Προκοπίου Νάξου είναι μία από τις οκτώ προστατευόμενες περιοχές NATURA που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση των Δημοσίων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων μαζί με τον δημοσιογράφο και νεοεκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Καραμέρο που βρίσκεται στο νησί ενημερώνουν καθημερινά τους λουόμενους για αυτή την εξέλιξη και συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της ιδιωτικοποίησης.

Συγκεκριμένα, μοιράζουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους λουόμενους, συλλέγουν υπογραφές για την απένταξη των περιοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και συζητούν με τον κόσμο για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του ξεπουλήματος, καθώς και για το πλήγμα που πρόκειται να επιφέρει στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των παρευρισκομένων στις εν λόγω δράσεις είναι άμεση και πολύ θετική.

«Αυτοί που φρόντισαν 3 στους 4 Έλληνες να μην μπορούν να πάνε διακοπές μετρώντας τα χρέη τους και τον ΕΝΦΙΑ, εκποιούν με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του ανεκδιήγητου ΤΑΙΠΕΔ ακόμη και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της χώρας κατά παράβαση του συντάγματος και της κοινής λογικής», δηλώνει στο newsbomb.gr o Γιώργος Καραμέρος.

Και προσθέτει: «Από τις αλυκές του Αγίου Προκοπίου εδώ στη Νάξο και την Αχιβαδολίμνη της Μήλου μέχρι τον αμπελώνα του ΕΘΙΑΓΕ στη Λυκόβρυση και το Ελληνικό οι «επενδυτές» πρέπει να γνωρίζουν ότι αγοράζουν ελεύθερους δημόσιους χώρους, συλλογικά αγαθά και περιοχές NATURA. Και τέτοια θα παραμείνουν».

Θέλουν να χτίσουν όλη την περιοχή

Για την περιοχή των Κυκλάδων στην απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13) το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας: 4 περιοχές υγροτόπων σε Νάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας -περιοχών σημαντικών για τα Πουλιά), 1 υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και 3 περιοχές υγροτόπων σε Πάρο–Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Μάλιστα, σημαντικά τμήματα των υγροτόπων αυτών καλύπτονται από οικότοπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας.

Μάλιστα όσον αφορά τις Λίμνες Αγίου Προκοπίου έχει ξεκινήσει διαδικασία προκαταρκτικής ενημέρωσης υποψήφιων επενδυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, με προτεινόμενες χρήσεις: ξενοδοχειακό συγκρότημα, εξοχικές κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και συντελεστής δόμησης 0,2 (σε περιοχή που καλύπτεται κατά 76-95% από τον Οικότοπο προτεραιότητας Νο 1150: Παράκτιες λιμνοθάλασσες) από εταιρεία που ειδικεύεται στην «αξιοποίηση» της δημόσιας κτηματαγοράς, όπως η ίδια ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της.

Να αναφέρουμε ότι η παραλία του Αγίου Προκοπίου στην Δημοτική Κοινότητα Αγίου Αρσενίου Νάξου θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης, καταλήγει εσωτερικά σε μια ζώνη από αμμόλοφους και περιβάλλεται από λίμνες.

Οι λίμνες με την παραλία είναι ένα ενιαίο ευαίσθητο οικοσύστημα (Natura 2000-GR4220014) που περιγράφεται από την WWF (NAX 002) ως τρεις λίμνες, με σπάνια βλάστηση, αμμοθίνες, θάμνους και με παρουσία μεταναστευτικών πουλιών. Η υπόγεια επικοινωνία και ισορροπία των νερών, των λιμνών και της θάλασσας είναι αυτή που δίνει τις σπάνιες χαρακτηριστικές ιδιότητες στα νερά του Προκόπη και καθιστά την περιοχή μοναδική.

Στον δημοσιευμένο επενδυτικό φάκελο η περιοχή προικίζεται με μεγάλη δόμηση 32.000 μ2, και προβάλλονται τα τουριστικά πλεονεκτήματά της, όπως εγγύτητα σε συγκοινωνιακές υποδομές, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Δεν σέβονται ούτε το... Μνημόνιο!

Η παραπάνω απόφαση παραχώρησης όμως έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου Ν. 3986/2011, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του οποίου «δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας και σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης ή προστασίας της φύσης».

Ήδη, αίτηση ακυρώσεως κατέθεσαν 22 κάτοικοι - επιχειρηματίες της Νάξου, της Πάρου και της Αντιπάρου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας κατά της Απόφασης παραχώρησης Υγροτόπων στο ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούμενοι την παράβαση των προϋποθέσεων νόμιμης νομοθετικής εξουσιοδότησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 43 παρ.2 του Συντάγματος, την παραβίαση της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης και της οδηγίας 2001/42 του ΕΚ, σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων και προγραμμάτων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΑΙΠΕΔ: Στο σφυρί το ιστορικό συγκρότημα Μιμπέλι στην Κέρκυρα

Το ΤΑΙΠΕΔ «πουλάει» στρατόπεδο καταδρομών στη Ρόδο