ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Υόρκη: Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου την Παρασκευή

Νέα Υόρκη: Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου την Παρασκευή

Την Παρασκευή 26 του μηνός θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας τριμερή συνάντηση, στο γνωστό πλαίσιο συνεργασίας που έχει εγκαινιασθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, τόσο για τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών όσο και για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην ευρύτερη γειτονιά τους.

Πιο συγκεκριμένα:

- Θα εξεταστούν περαιτέρω βήματα για την εδραίωση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα θαλασσίων ζωνών, ενέργειας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπογραμμίζεται ότι πρόσφατα επικυρώθηκε από το Κάιρο, η κυπρο-αιγυπτιακή συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογανανθράκων, ένθεν κακείθεν της οριοθετημένης γραμμής των ΑΟΖ των δύο χωρών.

- Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή, σε κρίσιμα θέματα, όπως:

α) Κυπριακό: Η Αίγυπτος, διαχρονικά, συντάσσεται με τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, το Κάιρο συχνά συνδράμει στην εξισορρόπηση φιλοτουρκικών σχεδίων ψηφισμάτων του Οργανισμού που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό.

β) Ισλαμικό Κράτος (ISIS): Υπό το φως της ενεργοποίησης της Διεθνούς Συμμαχίας για την αποφασιστική αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

γ) Ειρηνευτική Διαδικασία Μέσης Ανατολής/Ισραήλ-Παλαιστίνη: Η Ελλάδα χαιρέτισε τον αιγυπτιακό ρόλο στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υπογράφηκε στο Κάιρο. Τώρα προέχουν η γρήγορη ανοικοδόμηση της Γάζας και η επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

δ) Λιβύη: Η αιγυπτιακή διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Λιβύη, καθώς ανησυχεί έντονα για την ασφάλεια δυτικών συνόρων της, λόγω εισροής ακραίων ομάδων από την γείτονα χώρα. Η Ελλάδα ανησυχεί έντονα από τα φαινόμενα αποσύνθεσης της κρατικής εξουσίας στη Λιβύη που, μεταξύ άλλων, δημιουργούν τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις.

ε) Σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου: Η Ελλάδα είναι πάντα θερμός υποστηρικτής της εμβάθυνσης των εν λόγω σχέσεων και στηρίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων για Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου.

Ακόμη, την ίδια ημέρα, θα υπάρξει και συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, η οποία μάλιστα θα προηγηθεί της τριμερούς.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Αποσύρθηκαν τρεις υπουργικές τροπολογίες