ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΕΣΠΑ στη συνάντηση Πατούλη - Κωνσταντινόπουλου

Το ΕΣΠΑ στη συνάντηση Πατούλη - Κωνσταντινόπουλου

Συνάντηση με θέμα την κατανομή και διαχείριση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου είχαν σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) Γιώργος Πατούλης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των έργων που εκτελούνται μέσω της ΕΕΤΑΑ ΑΕ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδος η επίσημη δέσμευση του υπουργείου ότι θα εκτελεστούν χωρίς προβλήματα».

Επίσης ο κ. Πατούλης ζήτησε να δοθεί τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση μελετών και για την υποβολή προτάσεων σε δήμους (κυρίως νησιωτικούς ή απομακρυσμένους) που στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην έχουν ουσιαστικά δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ. Μάλιστα ο κ. Πατούλης έκανε μια αρχική συζήτηση, σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας οριζόντιου προγράμματος που θα αφορά αποκλειστικά την Αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί τεχνική βοήθεια (μέσω ΜΟΔ, ΕΕΤΑΑ και ανεξάρτητων τεχνικών συμβούλων), ώστε να διευκολυνθούν οι δήμοι στην προσπάθειά τους να καταρτίσουν μελέτες και να συμμετάσχουν με προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα έργα της ΕΕΤΑΑ που είχαν απενταχθεί από τη χρηματοδότηση, σημείωσε ότι μελετάται να δοθούν 67.000.000 για 50 έργα, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2015.

Σχετικά με τα έργα του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, ώστε τελικά να μην απενταχτούν από τη χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση όμως να ολοκληρωθούν κι αυτά ως τις 31/12/2015.

Σχετικές ειδήσεις