ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Μ. Ρέντσι

Σήμερα η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Μ. Ρέντσι

Με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι θα συναντηθεί σήμερα (03/02/2015) στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τονίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα γευματίσουν μαζί στην έπαυλη της Ρώμης Ντόρια Παμφίλι, όπου ο Ρέντσι συνηθίζει να υποδέχεται πολλούς από τους ξένους προέδρους και πρωθυπουργούς.

Κύρια θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη κα η στενότερη συνεργασία των μεσογειακών χωρών.

Μία τέτοια «συμμαχία», δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως προκύπτει και από τηλεφώνημα που είχε το απόγευμα της Κυριακής (01/02/2015), με τον Ιταλό πρωθυπουργό, με τον τελευταίο να τη διαβεβαιώνει για την «σοβαρότητα», τη «σύνεση» και την «υπευθυνότητα» που πρέπει να επιδειχθεί στο θέμα της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η ιταλική κυβέρνηση αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ρώμη, με τον Ιταλό υφυπουργό αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι να δηλώνει ότι θεωρούν την αλλαγή που επιτελέσθηκε στην Αθήνα ως ιδιαίτερα σημαντική και είναι έτοιμοι να ακούσουν με ενδιαφέρον και ειλικρίνεια, τα αιτήματα και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Τις πλέον κρίσιμες επαφές αυτού του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα τις έχει την Τετάρτη (04/02/2015), οπότε και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες. Ήδη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπονόησε ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, χωρίς πάντως να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι στην συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ θα αποφασιστεί πιθανότατα και ο οδικός χάρτης για το μέλλον της χώρας, ο κ. Δραγασάκης, ανέβασε κατακόρυφα τις προσδοκίες από το αυριανό ραντεβού, παρά τη διαβεβαίωση ότι η όποια συμφωνία θα γίνει στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, για την ελληνική πλευρά, έχουν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιθυμεί την κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα.

Από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αύριο, πάντως, δεν αποκλείεται να προκύψουν και ειδήσεις για το εσωτερικό της χώρας, στον βαθμό που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της απομάκρυνσης του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ, προκειμένου να προταθεί για την θέση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις